A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mennyei diós kalács kelt tésztából: a nagyi megbízható családi receptje

Miért vennéd a pékségben a diós kalácsot, ha otthon is elkészítheted? Ünnepekre, hétköznapokra is tökéletes.

A házi foszlós, puha kalácsnak nincs párja. Főleg, ha megtöltöd, sok dióval különösen finom. Jól jön egy bögre forró ital mellé reggelire vagy uzsonnára, de egy étkezést is lezárhatsz vele. Sőt, az ünnepi asztal dísze is lehet. Többféleképpen formázhatod. Készítheted kettes vagy hármas fonással. Ha ehhez nincs kellő önbizalmad vagy tapasztalatod, elég, ha úgy tekered fel az édes, töltött kalácstésztát, mint a bejglit.

Hozzávalók:

A tésztához
    50 dkg liszt
    10 dkg vaj
    6 dkg cukor
    2.5 dkg élesztő
    2 dl tej
    2 db tojás
    0.5 db citrom
    1 mokkáskanál só

A töltelékhez
    30 dkg dió
    10 dkg cukor

A tetejére
    1 db tojássárga

Elkészítés:

A langyos tejhez keverj egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várd meg, míg felfut, azaz jól megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a tojást, a vajat, a maradék cukrot, a citrom reszelt héját, a sót és felfutott élesztőt. Jól dagaszd összea tésztát. Amikor már elválik a kezedtől, takard le, és pihentesd körülbelül 45 percig.

Közben a diót keverd össze a cukorral, majd kevés vízzel főzd össze nagyon alacsony lángon. Óvatosan adagold hozzáa vizet, a lényeg, hogy kenhető masszát kapj. Amikor a tészta a duplájára nő, oszd hat részre, egyenként nyújtsd akkorára, mint a tepsid, majd kend meg a töltelékkel, és tekerd fel, mint a bejglit. Ha elkészülsz két rúddal, azokat is csavard össze. Rakd tepsibe vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe a kalácsokat. Pihentesd még 20 percig, kend meg tojássárgájával, és 180 fokon süsd 30 percig.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések