A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orgazdaság, zaklatás, inzultálás: Heves megyei ügyek, amiket feltételesen felfüggesztettek

Pecsétgyűrűt, tabletet vett az asszony, noha tudta, hogy lopottak. Üzenetküldőn zaklatta az öregember az ártatlan kisfiút. Szóban inzultálta mások előtt is a nő a haragosát. Három ügy, melyek közös vonása, hogy azokban feltételes ügyészi felfüggesztést alkalmazott a vádhatóság.

A Büntetőeljárási Törvény lehetőséget biztosít arra, hogy az ügyészség határozattal felfüggessze a procedúrát, ha a gyanúsított jövőbeni magatartására figyelemmel ettől az intézkedéstől az eljárás megszüntetése várható. Erre, példákkal alátámasztva, dr. Danku Judit, a Heves Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője hívta fel a Heol olvasóinak figyelmét.

Elsőként egy tarnaörsi nő esetében cselekedett így a Hevesi Járási Ügyészség. A hölgy vagyoni haszon megszerzése végett megvett tavaly decemberben egy tabletet, egy férfi pecsétgyűrűt és egy pár arany fülbevalót. Az utóbbi ékszert még aznap zálogba adta, mivel sürgősen szüksége volt a pénzre. Jól tudta, hogy az előbb felsorolt értékek lopottak.

– Az asszony orgazdaság vétségét követte el, amellyel időlegesen 123 ezer 580 forint vagyoni haszonra tett szert – közölte dr. Danku Judit. – A vád­hatóság figyelembe vette a terhelt büntetlen előéletét, a bűncselekmény jellegét, annak motívumait, s egy évre felfüggesztette vele szemben a büntetőeljárást. Ha ez az idő eredményesen telik el, akkor mentesülhet majd a bírósági felelősségre vonás alól.

Másik ügyben a Füzesabonyi Járási Ügyészség függesztette fel a büntetőjogi procedúrát azzal a hetvenéves férfival szemben, aki február előtt egy ismert üzenetküldő alkalmazáson keresztül egy kiskorú fiút keresett meg napi rendszerességgel. Leginkább azért, hogy a gyermek mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon. Az ifjúnak írt levelekben az idős ember a sértett szexuális életéről érdeklődött, valamint arra kérte őt, hogy küldjön neki képeket magáról. A gyanúsított a vádhatóság álláspontja szerint mindezzel a zaklatás vétségét követte el, ami miatt a gyermek törvényes képviselője magánindítványt terjesztett elő a nyomozó hatóságnál.

– Az ügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő elkövetővel szemben a büntetőeljárást egy évre felfüggesztette – utalt az eset hatóság előtti folytatására a kommunikációs szakember –, és külön magatartási szabályként előírta, a gyanúsított ez alatt az idő alatt köteles magát távol tartani a fiútól. Ez utóbbi rendelkezéstől azt reméli az ügyészség, hogy eléri a célját, és abbamarad a fiatal zaklatása. Amennyiben ez történik, akkor a járási vádhatóság a büntetőeljárást az egy év leteltével megszünteti az idős férfival szemben.

A felfüggesztés időtartamának eredményes leteltét követően szüntette meg a büntetőeljárást a Füzesabonyi Járási Ügyészség azzal az asszonnyal szemben, aki a 2009-től egészen 2017 júniusáig hozzávetőlegesen havi rendszerességgel verbálisan inzultált egy másik nőt, akire haragudott. A vizsgálat során megállapították, a gyanúsított gyakran közölte a sértettel, hogy „ő ismer mindenkit, majd ő elintézi”, ezentúl számos alkalommal mások előtt tett ellenlábasára negatív tartalmú kijelentéseket úgy, hogy azokat a haragosa is hallja. Ezzel az ügyészség szerint önkényesen beavatkozott a sértett magánéletébe, illetve mindennapi életvitelébe, így a tette zaklatás vétségének minősülhet.

– A vádhatóság az akkor hatályos szabályok szerint másfél évre elhalasztotta a vádemelést a gyanúsítottal szemben, emellett elrendelte a pártfogó felügyeletét. Külön kötelezettségként azt is előírta számára, hogy tartózkodjon a kapcsolatfelvételtől a sértettel, továbbá az annak személyét érintő negatív tartalmú kijelentések közlésétől. Kötelezte rá, hogy tartsa magát távol a másik nő mindenkori munkahelyétől, illetve tartózkodjon a munkatársaival folytatandó, az áldozat személyét érintő beszélgetéstől – ismertette a dokumentumot dr. Danku Judit.

A gyanúsított a kirendelt pártfogó jelentése szerint betartotta ezeket a magatartási szabályokat, így megállapítható volt, hogy a vádemelés elhalasztásának időtartama eredményesen telt el. Az ügyészség ezt megállapítva határozatot hozott a büntetőlejárás megszüntetéséről.

Három év alatti szankció is feltétel

Ennek a jogintézménynek a pontos hivatalos megnevezése feltételes ügyészi felfüggesztés – tudatta lapunkkal a megyei főügyészségi helyettes sajtószóvivő. Hozzáfűzte: – Ennek akkor van helye, ha az eljárás olyan bűncselekmény miatt folyik, amelyre a törvény háromévi, különös méltánylást érdemlő esetben ötévi szabadságvesztésnél nem súlyosabb büntetés kiszabását rendeli. Ezzel együtt a bűntény jellegére, az elkövetés módjára és a gyanúsított személyére figyelemmel a feltételes ügyészi felfüggesztéstől a gyanúsított magatartásának kedvező változása várható. Ha a feltételes ügyészi felfüggesztés ideje eredményesen telik el, azaz más ügyben az érintett személyt nem hallgatják ki gyanúsítottként, és a pártfogó felügyelet szabályait betartja, vagy az előírt magatartási szabályokat nem szegi meg, akkor a procedúrát az ügyészség a meghatározott időtartam leteltét követően határozattal megszünteti.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések