A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megduzzasztja a zsírsejteket a hidrokoleszterin: így tehetsz az ellen, hogy túl sok legyen belőle a véredben

Ez a zsírduzzasztó molekula akkor is hizlal, ha keveset eszel.

Egy koleszterinből származó molekula, a 27-hidrokoleszterin is felelős lehet azért, ha növekszik az ember zsírszövete, még annak ellenére is, hogy alapvetően nem eszik sokat. A biológusok szerint a molekula szintjének redukálásával csökkenteni lehet a zsírraktározást is.

A Hustoni Egyetem kutatása, amelyet augusztusban publikáltak az Endocrinology című folyóiratban, arra mutat rá, hogy a 27HC jelentős mértékben hozzájárul az elhízáshoz is, hatást gyakorolva a zsírszövet ösztrogénreceptoraira.
 
Így hizlal a 27HC
 
A 27HC fő funkciója, hogy csökkentse a májban a túlzott koleszterinszintet. Ezt úgy éri el, hogy az ösztrogénreceptorokhoz kapcsolódik, és gátolja azok működését - derítette ki a Houstoni Egyetem kutatása. A 27HC működése ráadásul szövetspecifikus, tehát csak a zsírszövetre van hatással.

Ha a 27HC szintje magas a szervezetben, akkor gátolja az ösztrogénreceptorok működését, ami a zsírszövetek megnövekedéséhez, fokozott zsírraktározáshoz vezet, ezért érdemes törekedni rá, hogy a 27HC szintje alacsony maradjon a szervezetben. Ezt táplálkozással lehet a legjobban befolyásolni.

Mivel a molekula a koleszterinből származik, a koleszterinszint-csökkentő étrend a hidrokoleszterinre is hatással van. Érdemes kerülni a vörös húsokat, minden állati zsíradékot és visszafogni a tojásfogyasztást is egy ideig. Koleszterin csak állati eredetű táplálékokban fordul elő. A rostdús étrend segít csökkenteni a koleszterinszintet, így erre is oda kell figyelni.

Hízás a menopauza után
 
Az elhízás komoly kockázati tényező a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, a súlygyarapodásért pedig részint az ösztrogén nevű női hormon felelős, melynek szintje a menopauza idején természetes módon csökken, és ez hozzájárul a zsírraktárok növekedéséhez.

Ösztrogénreceptorok - melyeken keresztük a hormon üzenetet küld a sejteknek - mindenhol vannak a zsírszövetekben. Azok, akiknek az ösztrogénreceptorai rosszul működnek, könnyebben elhíznak. Azok pedig, akiknek hiányoznak a zsírszöveteiből ezek receptorok, akkor is több zsírt raktároznak, ha kalóriadeficitben táplálkoznak. Ez arra utal, hogy az ösztrogénreceptorok jelenléte és megfelelő működés fontos szerepet játszik a zsírraktározás irányításában. Ez az állapot azonban nagyon ritka, elvétve akad olyan, aki valódi kalóriadeficitben hízik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések