A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Vendégváró duplasajtos pogácsa: így hajtogasd, hogy igazán mutatós legyen

Ünnepeken különösen fontos, hogy legyen kéznél egy jól bevált pogácsarecept. A sajtot ne sajnáld a tésztából!

Az édes sütik mellett készülj az év végi ünnepekre sajtos, sós finomsággal is! A pogácsa mindig jó ötlet. Bár szeretjük az egyszerű és gyors változatot, a puha, levegős, hajtogatott tészta mégis sokkal finomabb. Ha zsírt is teszel bele, még lágyabb lesz. A kiszúrót mártsd időnként lisztbe, hogy ne ragadjon hozzá a tészta.

Hozzávalók:
    50 dkg liszt
    25 dkg vaj
    20 dkg sajt
    2 dl tejföl
    2 db tojás
    2.5 dkg élesztő
    2.5 dl tej
    1 teáskanál cukor
    só

Elkészítés:
Langyosíts meg egy deci tejet, rakj hozzá egy teáskanál cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel körülbelül 10 perc alatt. Akkor jó, ha jelentősen megnő a térfogata, és habos lesz a teteje.

Szitáld a lisztet egy nagy tálba, rakd hozzá a vajat, a tojássárgáját, a maradék tejet, a tejfölt, a sót, a sajt felét, add hozzá az élesztőt, majd alaposan gyúrd össze az egészet. Ha a tészta túl kemény lenne, lazítsd tejföllel. Ha nem akar összeállni, rakj hozzá lisztet.

Pihentesd a tésztát 30 percig, nyújtsd ki körülbelül másfél centi vastagra, majd hajtogasd össze. Képzeletben oszd három vízszintes sávra. A felsőt a közepére, lefelé hajtsd, az alsót pedig alulról felfelé igazítsd rá. Majd balról és jobbról is középre hajtogasd. Pihentesd még 20 percig, majd ismételd meg a nyújtást és a hajtogatást még kétszer, 20 perces pihenőkkel.

Végül a kinyútott tésztát szaggasd ki tetszőleges nagyságú kiszúrókkal, vagdosd be a tetejét, kend meg tojássárgával, és szórd meg a maradék sajttal. Pihentesd 10-15 percig a tepsiben is, majd süsd előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 20 percig. Amikor a pogácsák aranybarnák, vedd ki a sütőből.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések