A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Itt van minden információ a 2020-tól érkező nagyszülői gyedről: ezek a kizáró okok

Megszavazta a parlament a nagyszülői gyermekgondozási díjról szóló törvényt december 10-én.

Ahogy arról beszámoltunk, a családvédelmi akcióterv keretében 2020. január 1-jén lép majd hatályba az új ellátás bevezetéséről szóló törvény.

A nagyszülői gyed feltételei:

az a nagyszülő igényelheti a nagyszülői gyermekgondozási díjat, aki az unoka születését megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosított volt, tehát dolgozott,
a gyermek szülei mindketten (vagy egyedülálló szülő esetén a gyermeket nevelő szülő) dolgoznak (kivéve a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban állást),
a szülők (vagy az egyedülálló szülő) saját háztartásukban nevelik a gyermeket, ahonnan a gyermek a nagyszülőhöz csak átmeneti jelleggel, napközbeni időszakra kerül ki,
a szülők (vagy az egyedülálló szülő) nyilatkoznak arról, hogy egyetértenek a gyermekgondozási díj nagyszülő általi igénylésével (ha további gyermekek esetében is ezt a megoldást választanák, akkor csak ugyanannak a nagyszülőnek a javára nyilatkozhatnak, viszont ez a nagyszülő természetesen több - nem azonos várandósságból származó - gyermek után is jogosult lehet nagyszülői gyed-re), és
arra a gyermekre tekintettel, aki után a nagyszülői gyed-et megállapították, nem folyósítanak gyermekgondozást segítő ellátást.

A nagyszülői gyed révén a még nem nyugdíjazott nagymama vagy nagypapa folyamatos „bébiszitter-szolgáltatást” nyújt az unokája szülei számára, amíg a szülők dolgoznak, tehát inkább a nagyszülő marad ki a munkából, mint hogy az édesanya vagy édesapa kényszerüljön erre.

A törvény egyébként kizáró okokat is meghatároz, mint például a nagyszülői gyed nem állapítható meg, ha a nagyszülő keresőtevékenységet folytat, kivéve, ha azt kizárólag az otthonában végzi, vagy ha a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben (bölcsődében) helyezték el.

Nem állapítható meg a nagyszülői gyed akkor sem, ha a nagyszülő rendszeres pénzellátásban – például nyugdíjban, szolgálati járandóságban, rokkantsági ellátásban, korhatár előtti ellátásban, stb. – részesül. Kivételt képez az otthonában végzett keresőtevékenysége után járó táppénz, baleseti táppénz, a csecsemőgondozási díj, valamint a különböző korú unokák után járó ellátást segítő díj.

Ugyanúgy kell megállapítani a nagyszülői gyed összegét, mint a szülői gyedét, azaz a naptári napi alap 70 százalékát, legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százalékát kell kitennie.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések