A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Gazdaságot hoz az új évben a szilveszteri pezsgőzés

Nincs szilveszter pezsgő nélkül, de vajon miért is van ez így? Egyik oka lehet, hogy a pezsgő vitathatatlanul igazi ünnepi ital – Marlene Dietrich híres mondása szerint minden napot vasárnappá varázsol –, így mi sem természetesebb, mint hogy helyet kapjon szilveszterkor az asztalon.

Másrészt mindig is a luxus érzete kapcsolódott hozzá, márpedig a régi mondás szerint olyan lesz az év, amilyen az újév. Tehát ha fényűző italt fogyasztunk az esztendő első perceiben, akkor bízhatunk benne, hogy a hátralévő részében is gazdagság vár ránk. Abban, hogy ehhez megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb italt, Lőrik Tamás, a Törley márkamenedzsere segít, akitől megismerhetjük a legfontosabb tudnivalókat a pezsgőről.

Miből készül?

Alapjában véve legelterjedtebb a chardonnay és a pinot noir szőlő, hiszen jó savképző szőlők, és fontos, hogy markáns savtartalommal rendelkezzen az alapbor, amiből majd a pezsgő készül. Hazánkban lehet zöldveltelini, rizling, furmint, zenit és szürkebarát típusú szőlőfajtákat is használni. A pezsgők legnagyobb részét házasított alapborokból, cuveekből állítják elő. Ha azonban egy fajtából készül a pezsgő, akkor kötelező feltüntetni ezt is a címkén. Fontos különbséget tenni a pezsgő és a gyöngyöző bor között. Előbbi minden esetben kizárólag erjedésből származó szén-dioxidot tartalmazhat, míg a gyöngyöző bor jellemzően hozzáadott szén-dioxiddal készül.

Palackban vagy tartályban?

Az ital címkéjéről többek között megtudhatjuk, hogy milyen eljárással készült az ital.

► A Méthode Traditionelle (ejtsd: metód tradiszionell) fontos ismérve, hogy többéves (2-3 esztendős) érlelési időtartam alatt alakul ki az ital speciális íze, felfedezhető benne az élesztősebb, kenyérhéjra emlékeztető zamat. A töltőbort pezsgőspalackokba töltik – legnagyobb mennyiségben 0,75 literes készül – és koronazárral zárják. A seprő eltávolítása, azaz a degorzsálás, valamint a megfelelő dosage (cukortartalom) beállítása után a palackok új dugót kapnak, ami minden esetben parafa dugó. Ezek az italok jellemzően száraz (brut nature vagy brut) kategóriájú italként kerülnek forgalomba, alkoholtartalmuk általában 10-12,5%

► A Méthode Transvasée (ejtsd: metód transzvazé) szintén palackos erjesztést jelent, de ebben az esetben másfél literes magnumüvegekben készül a pezsgő, az érlelés időtartama pedig 9-18 hónap.

► Ha a címkén csak a pezsgő kifejezés szerepel, az azt jelenti, hogy tartályban erjesztették az italt, s ezt követően palackozták.

► Az Asti típusú pezsgőket illatos szőlők mustjából közvetlen erjesztéssel állítják elő. Különlegessége, hogy aroma- és illatgazdag ital, 7% körüli alkoholtartalommal.

Száraz vagy édes?

Ha cukortartalom szerint válogatunk, akkor a következő feliratok segítenek az eligazodásban: brut nature, extra brut, brut, extra dry, dry vagy sec (száraz pezsgők – a felsorolás a legszárazabbtól indul), demisec (félszáraz), doux (édes).

Mennyibe kerül?

A tartályban erjesztett pezsgő képviseli az alsó kategóriát az ár szempontjából – ez palackonként nagyjából 1000-1200 forintot jelent. A Méthode Transvasée eljárás a középkategóriát fedi kb. 2 ezer forintig. A tradicionalis eljárással készültek pedig a legdrágább árfekvésű italok 3 ezer forinttól felfelé.

Mennyire hűtsük?

A pezsgő fogyasztási hőmérséklete 5-7 fok körül javasolt, amelyre egy átlagos családi hűtőszekrény tökéletesen alkalmas. A jégvödör is jó megoldás az ital behűtésére. A fagyasztószekrényt azonban kerüljük el, hiszen azonkívül, hogy szétfagyhat a palack, egyéb gondok okozója is lehet.

Mibe töltsük?

A pezsgőspoharak terén sok irányvonal létezik, akár fehérborospohárban is kínálhatjuk az italt. Ha azonban az ünnepi asztalnál pezsgőzünk, mégis érdemes megadni a módját, és például tulipán formájú pezsgőspohárban kínálni a nedűt. Bár az elegáns flőte, azaz felfelé szélesedő pohár manapság nem annyira divatos, mégis ebben élvezhetjük leginkább a buborékok gyöngyözésének szép látványát. Hátránya, hogy a pezsgő illata nem koncentrálódik benne, és az elmosása is kihívást jelenthet.

Miként tároljuk?

► A pezsgőt otthon hűvös és sötét helyen tároljuk még bontatlanul is. A készre kezelt pezsgőket 1-2 éven belül javasolt elfogyasztani.

► Ha bontás után marad pezsgőnk, használjunk szénsavzárót a visszazárására, így néhány napig megőrizhetjük a buborékokat. (Jó tudni, hogy az ezüst kiskanál a nyitott palackba házi praktika hatékonysága már megdőlt, nem használ semmit.) A maradék pezsgőt maximum 1-2 napig ajánlott a hűtőben tárolni.

Hogyan koccintsunk?

Az etikett szerint illik egymás szemébe nézni koccintás közben. Ha nagyobb asztaltársaságban vagyunk, nem szükséges mindenkinek mindenkivel koccintani, elég, ha megemeljük egymás felé a poharainkat, a szemkontaktus azonban ebben az esetben is elengedhetetlen. A poharakat óvatosan üssük össze, inkább a pohár közepe tájékán és ne a szélén. Kevésbé ismeretes illemszabály, hogy koccintáskor a hölgyek pohara mindig magasabban koccan, mint az uraké.

Kóstoljunk, mint egy profi!

Egy szép, üde pezsgő kóstolásakor külön értékelendő a gyöngyözés. Minél apróbbak és sűrűbbek a pohár aljáról felfelé induló gyöngysorok, annál elegánsabb, értékesebb az italunk. Míg a bor esetében ajánlott, addig a pezsgőt kifejezetten tilos megpörgetni a pohárban kóstoláskor, hiszen elszállnak belőle a finom aromák és a buborékok.

Így bontható biztonságosan:

Az első, amire figyelni kell, hogy megfelelően behűtött pezsgőt bontsunk csak ki!

A palackot 45 fokban megdöntjük, óvatosan lelazítjuk a drótkosarat, hüvelykujjunkkal közben lefogjuk a dugót, majd óvatos mozgatással elkezdjük eltávolítani a dugót, de lehet magát a palackot is tekerni, így könnyebb lesz kihúzni a dugót.

A hangos pezsgőbontást érdemes a sporteseményeknek meghagyni, lakásban inkább halk szisszenéssel távolítsuk el a dugót.

A baleseteket pedig elkerülhetjük, ha konyharuhát használunk a bontáshoz, így ugyanis nem tud elrepülni a dugó.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések