A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Feszes test, erős csontok 60 felett: 5 edzés, ami jót tesz, és 4, amit hanyagolj

A fizikai aktivitás csökkenti a szívbetegség és az agyvérzés kockázatát, amely amúgy is gyakrabban veszélyezteti az idősebbeket, ezért sem érdemes elhanyagolni a testmozgást hatvan-, akár hetvenévesen, sőt ilyenkor is bele lehet kezdeni. 

Egy új kutatás arra mutat rá, hogy már akár heti egy óra futás is 11%-kal csökkentheti ezt a kockázatot, még akkor is, ha valaki életében először kezd sportolásszerűen mozogni, ez pedig azt jelenti, hogy sosincs későn megvenni az első bérletet a konditerembe.

A European Heart Journalban megjelent novemberi tanulmány egymillió hatvan év feletti férfi és nő adatait vizsgálta, melyeket a Korea National Health Insurance Service biztosított a kutatók számára. Két egymást követő év adatait elemezték így.

Az eredményekből az derült ki, hogy a résztvevők közel 20%-a növelte a mozgás mennyiségét a második adatgyűjtés idejére, és így a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata az ő esetükben 11%-kal csökkent. Ezzel szemben a válaszadók 54%-ánál, akiknek a fizikai aktivitása visszaesett a mérés során, 27%-kal nőtt a megbetegedés kockázata. 

Persze hatvanéves koron túl az sem mindegy, hogy mit és hogyan mozog az ember. A legjobb választást talán az olyan könnyített kardiomozgások jelentik, mint amilyen a vízi aerobik vagy az úszás, azonban egészséges ízületekkel nyugodtan neki lehet állni a futásnak is, ha pedig még nincs meg az edzettségi szint, a séta is tökéletesen megfelel a célra. Elég napi húsz perc könnyű sétát beiktatni, hogy 16-30%-kal csökkenjen a megbetegedések kockázata.

Szintén jó választás lehet az erősítő, illetve a funkcionális edzés, ezek ugyanis javítják a mobilitást, mert az izmokat azok természetes mozdulataira edzik. A súlyzós gyakorlatok és nagy megerőltetések előtt azonban fontos konzultálni egy orvossal. Különösen akkor, ha a sportolni vágyó valamilyen krónikus betegségben szenved, például magas a vérnyomása.

Bár fokozatos edzéssel kifejezetten jó fizikumot lehet elérni, azok, akik most kezdenek mozogni, vagy hosszas kihagyás után térnek vissza, jobb, ha nem a magas intenzitású szakaszos edzéssel kezdik, ez ugyanis túlzottan megterhelő lehet a szívre, mert feltornássza a pulzust - ugyanígy nem érdemes azonnal hosszútávfutással kezdeni. Az elején érdemes hanyagolni a súlyokkal guggolást vagy a fekve nyomást is, ez nagy terhet róhat az ízületekre.

A kulcsszó a hatvanéves kor felett elkezdett edzés tekintetében a fokozatosság és az óvatosság. Mindenképpen érdemes orvossal konzultálni, hogy mi az, ami még belefér, és mi lehet elsőre túl kemény. Érdemes inkább kicsiben, apránként kezdeni a mozgást, és lassan felépíteni az erőnlétet.

Alizetics

7 decembrie 2019 sămbătă continuă cursul la Academia fitness Alizetics la care aşteptăm c...

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések