A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Feltérképezték annak a vulkánnak a részeit, ami 400 ember halálát okozó szökőárat gerjesztett

Először sikerült feltérképezni az Anak Krakatau indonéz vulkán részeit, melyek az óceánfenékre csúsztak egy évvel ezelőtti kitörése következtében - írja a HVG.

A tűzhányó a Szunda-szorosban fekszik, délnyugati része 2018. december 22-én egy kitörés következtében leomlott, majd a vízbe zuhant. Ez a vízalatti földcsuszamlás cunamit idézett elő a Szumátrát és Jávát elválasztó szorosnál - mely 400 ember halálát és több ezrek súlyos sérüléseit okozta.

A kutatók lassan több mint egy éve próbálják rekonstruálni, pontosan mi is történt, de korábbi tanulmányaikban csak a vulkán felszínen maradt részeire koncentráltak. Dave Tappin és a brit földtudományi központban dolgozó munkatársai azonban rájöttek, hogy a katasztrófa teljes megértéséhez a vulkán óceánba omlott részeit kell részletesebben megvizsgálni.

"Az összeomlásról készített előzetes modelleket olyan műholdas felvételekre alapozták, amelyek csupán a tűzhányó felszíni részeit mutatják" – magyarázta a kutató. Most azonban a szakemberek akusztikus mélységmérő segítségével térképezték fel a vulkán körüli óceánfeneket. "A mi részletes tengermélység térképünk azonban a 200 méteres mélységben lévő domborzatot mutatja meg, felfedve azokat a háromszög alakú, összetartozó kőzetdarabokat, amelyek korábban az Anak Krakatau délnyugati oldalát alkották." - írja a BBC.

A törmelékek a vulkántól mintegy 2000 méterre nyúlnak el a tengerfenéken, néhol a 90 méteres magasságot is elérik. Tappin csapatával új számítást végzett, mely során kiderült, az eddig valósnak hitt adat, miszerint a tűzhányó a kitörés következtében 0,27 köbkilométernyi anyagot veszített, hibás, ez ugyanis valójában "csak" 0,19 köbkilométer - azaz ennyi törmelék csúszott az óceánba. Arra is rájöttek, hogy a lejtő, amelyen a vulkán egy része a vízbe csúszott, kevésbé meredek mint gondolták.

Az Anak Krakatau összeomlásával kapcsolatos vizsgálatok azért nagyon fontosak, mert az általuk szerzett ismereteket fel tudják használni a kutatók, mégpedig arra, hogy felbecsüljék, mekkora veszélyt jelentenek a világ hasonló vulkánjai. Jelenleg 40 olyan tűzhányó van világszerte, amelyek beomlása a környező vizekbe hasonló katasztrófához vezetne.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések