A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

DASH-diéta: 2 hét alatt 4 kiló mínusz - 2020 top étrendje

Hozd formába magad a gabonaféléken és zöldségeken, gyümölcsökön alapuló diétával!

Az Amerikai Egyesült Államokban kidolgozott DASH-diétát - Dietary Approaches to Stop Hypertension -, ahogy a neve is mutatja, eredetileg magas vérnyomással küzdő betegek számára találták ki.

A U.S. News & World Report magazin diétarangsorában ez az étrend végzett az összesített lista első helyén. Vagyis táplálkozástudományi szakemberek véleménye alapján a fogyókúra hatásos - és nem csak magasvérnyomás-betegségben szenvedők számára ajánlott.

Így működik a DASH-diéta!

Az étrend elsősorban teljes kiőrlésű gabonafélékre, zöldségekre és gyümölcsökre épül. A diéta során háttérbe kell szorítanod a magas koleszterin- és telítettzsír-tartalmú ételeket, illetve minimalizálnod kell a sófogyasztást.

Tejtermékeket és húsféléket fogyaszthatsz, de részesítsd előnyben az alacsony zsírtartalmú termékeket, illetve a fehér húsokat. Az étrend ezen kívül tartalmaz még olajos magvakat: mandulát, diót, pisztáciát - sózatlan változatban.

A DASH-diéta a versenyben nem csupán a legjobb és legegészségesebb fogyókúrás étrend lett, de a legjobb cukorbetegség elleni diéta címet is elnyerte - bár ezt megosztva kapta egy másik, ugyancsak sovány fehérjéken alapuló étrenddel.

Tervezz hosszú távra!

Két hét alatt akár négy kiló súlyfeleslegtől is megszabadulhatsz a diéta segítségével. Ugyanakkor tartsd szem előtt, hogy az étrend elsősorban hosszú távon lehet sikeres, tehát nem érdemes pár hét után abbahagynod.

Mintaétrend

1. nap
Reggeli: egy tányér zabpehely, egy csésze zöld tea.
Tízórai: egy marék áfonya.
Ebéd: 15 dkg grillezett hal párolt zöldséggel.
Uzsonna: egy marék dió.
Vacsora: egy adag Waldorf-saláta.

2. nap
Reggeli: egy adag müzli teljes kiőrlésű gabonafélékből, egy pohár frissen facsart narancslé.
Tízórai: két nektarin.
Ebéd: egy adag spenótfőzelék főt tojással, tört krumplival.
Uzsonna: egy pohár élőflórás kefir.
Vacsora: egy adag wokban sült zöldség.

3. nap
Reggeli: két paradicsom, egy teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítós vékonyan megvajazva.
Tízórai: egy marék mandula.
Ebéd: 15 dkg grillezett csirkemell, görög saláta.
Uzsonna: három sárgabarack.
Vacsora: egy tányér zöldségleves.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések