A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A kihalás közelébe kerülhetnek a koalák az erdőtüzek és a szárazság miatt

Becslések szerint a tűzvészben eddig már több mint 1000 koala pusztult el, de a még életben lévőknek is súlyos sérüléseik vannak. A következő időszakban pedig még több állat halhat meg, mert nem lesz mit enniük. 

Hamarosan akár teljesen kihalhatnak a koalák a természeti csapások miatt. Ausztráliában ugyanis már jó ideje komoly szárazság pusztít, október vége óta pedig egyre nagyobb területen terjed az eddig megfékezhetetlennek bizonyuló erdő- és bozóttűz.

Becslések szerint a tűzvészben eddig már több mint 1000 koala pusztult el, és rengetegen vannak, amik súlyos vagy életveszélyes égési sérüléseket szenvedtek.

Ausztrália egyik ikonikus állata különösen nagy veszélynek van kitéve, mivel lassan mozognak, és a fák tetejére menekülnek, ahol a legnagyobb a hőség. Az eddig megsérült emlősöknek megégtek a végtagjaik, főleg a mancsaik, de a füleik és az orruk sem úszták meg, ráadásul a belélegzett füst is komoly károkat okoz a belső szerveikben. Az állatvédők igyekeznek minél több egyedet megmenteni, de nincs könnyű dolguk.

Az Ausztráliai Koala Alapítvány szerint pedig ezek a természeti katasztrófák nagyon szomorú jövőt festenek a koaláknak.

Funkcionálisan kihalhatnak, ami azt jelenti, hogy ugyan létezik még belőlük maréknyi egyed, de azok nem képesek szaporodni, mert rossz az egészségi állapotuk, túl idősek, vagy túl messze helyezkednek el egymástól.

Az is óriási probléma számukra, hogy legfontosabb táplálékuk az eukaliptusz, a mostani erdő- és bozóttüzek miatt viszont rengeteg eukaliptuszfa elpusztult, a leveleknek pedig hónapokig tart, mire újra kinőnek. Ez azt jelenti, hogy a még életben maradt, szabadban élő állatok ínséges hónapoknak nézhetnek elébe a lángok megszűnése után is.

Deborah Tabart, az Ausztráliai Koala Alapítvány képviselője szerint Új-Dél Walesben már csak 16-18 ezer koala élhet, egy ilyen nagy populáció elvesztése pedig katasztrofális lenne.

Egy ökológiai szakértő szerint

az is rossz jel, hogy az eddig életben maradt koalák nyöszörögnek, mert ezek az állatok általában egyáltalán nem adnak ki hangot. Ha ez mégis megtörténik, akkor már borzasztóan érezhetik magukat belül.

Az Ausztráliai Koala Alapítvány Scott Morrison ausztrál miniszterelnök segítségét kéri abban, hogy minél több koalát meg tudjanak menteni a tűzvészben, nehogy a kihalás szélére kerüljön a faj.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések