Édesburgonya, sütőtök, sok sajt: csupa olyan finomság van ebben lasagnéban, amitől osztatlan népszerűségnek örvendhet.
A lasagne nem csak bolognai raguval finom. Friss zöldségekkel, tejszínnel is érdemes kipróbálni. Itt a sütőtök és az édesburgonya szezonja, spenóthoz pedig bármikor hozzájuthatsz, ha máshogy nem, fagyasztva. A besamelmártás a zöldséges változatra is kötelező. Amíg a tök megsül, az édesburgonya és a spenót is készen áll a rétegezésre.
Hozzávalók:
50 dkg édesburgonya
20 dkg lasagne tészta
2 bögre spenót
1 kisebb sütőtök
5 dkg vaj
5 dkg liszt
5 dl tej
2 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál fenyőmag (elhagyható)
1 késhegynyi szerecsendió
só
bors
olaj
Elkészítés:
A megmosott, felkarikázott édesburgonyát főzd félpuhára 15 perc alatt. A tököt vágd ketté, távolítsd el a magokat, és rendezd tepsibe. Süsd meg 180 fokon körülbelül 45 perc alatt. A spenótot fonnyaszd meg kevés olajon, és ízesítsd zúzott fokhagymával. A besamelhez a vajat olvaszd meg kis lángon, szórd hozzá a lisztet, és picit pirítsd meg. Öntsd hozzá a langyos tejet, és fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval. Folyamatosan kevergetve főzd addig, amíg besűrűsödik.
Amikor a zöldségek puhák, rétegezd a hozzávalókat kivajazott tepsibe. Csak arra figyelj, hogy alulra krumpli kerüljön, arra felváltva a többi hozzávaló. A rétegeket locsold meg tejszínnel, és besamel is mehet a zöldségekre. Ügyelj, hogy a tetejére tészta kerüljön, majd egyengesd rá a maradék besamelt, és szórd meg reszelt sajttal, esetleg fenyőmaggal. Süsd 180 fokon 20 percig lefedve, majd fólia nélkül még pirítsd 10-15 percig.
0 Megjegyzések