A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fűszeres, illatos sütőtökös pite: lágy töltelék, omlós tészta

A sütőtökös pite tökéletes őszi sütemény. Ha eddig még nem kóstoltad, itt az ideje!
Az egészséges sütőtök pitébe ugyanúgy remek választás, mint az alma vagy más idénygyümölcs, -zöldség. Amerikában a halloweeni időszak elképzelhetetlen nélküle. A klasszikus vajas tészta omlós, a töltelék krémes, a sokféle fűszertől, a fahéjtól, a gyömbértől, a szegfűszegtől és a szerecsendiótól pedig nagyon illatos és ízletes. Ha sütöttél már valaha pitét, ez sem okozhat számodra gondot.

Hozzávalók:

A tésztához
    25 dkg liszt
    15 dkg vaj
    10 dkg cukor
    1 db tojás
    1 csipet só

A töltelékhez
    20 dkg mascarpone
    50 dkg sütőtökpüré
    10 dkg cukor
    2 db tojás
    1 teáskanál fahéj
    1 mokkáskanál szegfűszeg
    0.5 mokkáskanál gyömbér
    0.5 mokkáskanál szerecsendió

Elkészítés:

A sütőtököt vágd fel, rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, és told a forró sütőbe. A hagyományos módon süsd meg 180 fokon körülbelül 30 perc alatt. Akkor jó, ha puha, és a teteje megkaramellizálódik.

A tésztához a lisztet szitáld egy tálba, morzsold össze a hideg, felkockázott vajjal, rakd hozzá a cukrot, a sót, a tojást, és gyúrd össze. Ha szükséges, adj hozzá kevés vizet is. Formázz belőle gombócot, és tedd legalább fél órára a hűtőbe. Pihentetés után nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen fél centi vastagra, és igazgasd közepes méretű, vajjal kikent, liszttel megszórt piteformába úgy, hogy legyen pereme, és süsd 180 fokon 10 percig.

A kihűlt sütőtököt hámozd meg, törd meg, keverd össze a mascarponéval, a tojással, majd ízesítsd cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval és gyömbérrel. Egyengesd a tésztára, és süsd még 20-25 percig.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések