A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tagadta Gordon Sondland meghallgatásának egyes részleteit az amerikai alelnök

Tagadta Gordon Sondlandnak, az Egyesült Államok Európai Unióhoz akkreditált nagykövetének a képviselőházi bizottságok meghallgatásán elmondott tájékoztatójának egyes részleteit Mike Pence amerikai elnök hivatala, ezt tették az ügyben érintett más szereplők is.

A szerdán reggel kezdődött meghallgatáson az írásban előre elkészített nyilatkozata felolvasása után Gordon Sondland törvényhozók kérdéseire válaszolva kifejtette: Donald Trump elnök "soha közvetlenül nem mondta nekem, hogy a katonai segély (Ukrajnának) feltételekhez kötött. Erre magam jöttem rá, azon egyszerű logika alapján, hogy kettő meg kettő az négy". Majd hozzáfűzte, hogy a katonai segély folyósítása és a Bidenék ügyében megindítandó eljárások összekötését "mindenki tudta".

Elmondta azt is, hogy eleinte általában az ukrajnai korrupcióra vonatkozó vizsgálatról volt szó, majd lassanként újabb témák vetődtek fel, köztük a Burisma ukrán gázcég elleni vizsgálat ügye és az akkori ukrán vezetésnek a 2016-os amerikai választási folyamat befolyásolásában játszott szerepe.

Ezzel részben arra a Burisma gázcégre utalt, amelynek igazgatótanácsában Joe Biden volt alelnöknek és a demokraták egyik jelenlegi elnökjelöltjének a fia, Hunter Biden kapott állást, részben pedig arra az Egyesült Államokban széles körben elterjedt nézetet elevenítette el, miszerint a 2016-os elnökválasztási folyamatban az akkori ukrán vezetés a demokraták elnökjelöltje, Hillary Clinton kampányát segítette.

Az egyik törvényhozó kérdésére Sondland a Trumppal folytatott telefonbeszélgetéséről elmondta: "Ha jól emlékszem, megkérdeztem tőle nyíltan, hogy mit is akar Ukrajnától. Rövid beszélgetés volt. Rossz kedvében volt, és azt mondta: +nem akarok semmit, nem akarok valamit valamiért. Mondd meg Zelenszkijnek, hogy tegye azt, amit kell+".

A nagykövet később azt állította, hogy teljes mértékben ellenezte a katonai segély felfüggesztését Ukrajnának. Ezzel kapcsolatos véleményét - mint fogalmazott - személyesen osztotta meg Mike Pence alelnökkel, és álláspontjáról, valamint az üggyel kapcsolatos fejleményekről végig tájékoztatta Mike Pompeo külügyminisztert is.

A meghallgatás idején Mike Pence alelnök hivatala közleményben tagadta, hogy az ügyben konkrét beszélgetésre került volna sor az alelnök és a nagykövet között. Mike Pompeo, aki Brüsszelben tartózkodik a NATO-tagországok külügyminiszteri tanácskozásán, újságíróknak azt nyilatkozta: nem ismeri Sondland tanúvallomását, de "büszke az Egyesült Államok ukrajnai politikájára".

Tagadta a Sondland által elmondottakat Rick Perry energetikai miniszter is, Rudy Giuliani, az amerikai elnök személyes ügyvédje pedig a Twitteren azt fejtegette, hogy a nagykövet "nagyon kis számú kapcsolatfelvétel alapján spekulál". Giuliani hangsúlyozta, hogy nem Donald Trump, hanem Kurt Volker, a korábbi ukrajnai különmegbízott kérésére kapcsolódott be az ukrajnai ügyekbe, magával Sondlanddel soha nem is találkozott.

Donald Trump elnök, mielőtt Texasba indult, újságíróknak azt mondta: alig ismeri Gordon Sondland nagykövetet, és felidézte a köztük korábban lezajlott telefonbeszélgetést.

Nem sokkal Trump rövid tájékoztatója után Stephanie Grisham, a Fehér Ház szóvivője közleményben szögezte le, hogy az említett telefonbeszélgetésben Sondland nagykövettel Donald Trump "egyértelműen kijelentette, hogy semmit nem akar Ukrajnától, és többször is megismételte, hogy szó sem lehet a valamit valamiért elv érvényesítéséről".

Grisham hangsúlyozta: "Ez a valamit valamiért soha nem is történt meg. Az Egyesült Államok folyósította a segélyt Ukrajnának, vizsgálat nem indult, és Trump elnök találkozott és tárgyalt Zelenszkij elnökkel. A demokraták továbbra is szellemeket kergetnek".

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések