Az ősz kedvencéből, a tökből isteni gnocchit készíthetsz, ami szósszal leöntve, zöldfűszerekkel megbolondítva még izgalmasabb és tartalmasabb.
Az olaszok imádják a gnocchit, rengeteg módon készítik. Ősszel sütőtökkel dobják fel a tésztát. Mivel nagyon lágy, ragadós, lisztezett felületen dolgozz! Ám arra figyelj, hogy ne tegyél bele túl sok lisztet, mert a tészta kemény lesz! A gnocchi jól bírja a fagyasztást, így készíthetsz egyszerre nagyobb adagot is. Több részletben főzd ki a tésztát, hogy a gnocchik ne ragadjanak össze!
Hozzávalók 4 személyre:
45 dkg sütőtök
20 dkg liszt
18 dkg ricotta
10 dkg parmezán
2 db tojássárgája
5 dkg vaj
1 ág bazsalikom
1 késhegynyi szerecsendió
só
bors
paradicsomszósz
Elkészítés:
A sütőtököt vágd ketté, a magokat távolítsd el, darabold fel, és rakd egy tepsibe. Süsd meg 190 fokon körülbelül 40 perc alatt. Ha villával könnyen átszúrod, vedd ki a sütőből, majd amikor kicsit hűl, pépesítsd botmixerrel. Tedd egy tálba, add hozzá a villával áttört ricottát, a tojássárgákat, a parmezánt, a szerecsendiót, a sót és a borsot. Fokozatosan keverd hozzá a lisztet. Lágy, de nem folyós masszát kell kapnod.
Lisztezett felületen oszd négy egyenlő részre, és sodorj belőlük másfél centi átmérőjű rudakat. Vágd fel a tésztát két-három centis darabokra. Ha szeretnéd, villával meg is nyomkodhatod a gnocchikat. Rakd forrásban lévő vízbe, várd meg, míg feljönnek a felszínre, majd további egy percig hagyd még a lábosban. Szűrd le, és forgasd meg felforrósított vajban. Paradicsomszósszal, bazsalikommal, reszelt parmezánnal kínáld.
0 Megjegyzések