A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hasi hízás: miért veszélyes, mik a megoldások

Magyarországon a felnőttek kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Napjainkra már – remélhetőleg – a legtöbben tisztában vannak a túlsúly egészségügyi kockázataival. De azt tudtad-e, hogy a hasi zsír különösen veszélyes tud lenni és egészen specifikus kockázatokkal jár? A hastájékon, a belső szervek körül lerakódó, úgynevezett zsigeri zsír az alábbiakban összefoglalt veszélyeket hordozza.

Miért olyan veszélyes a hasi zsír?

Csökkent tüdőfunkció

2012-ben finn kutatók egy csoportja felfedezte, hogy a túl széles derék csökkenti a tüdő kapacitását és negatívan befolyásolja a tüdő működését. A hasi zsírral rendelkező kutatási alanyok sokkal rosszabbul teljesítettek a légzésfunkciós vizsgálaton (spirometria), mint az egészséges, nem dohányzó és hasi zsírral nem rendelkező alanyok. Egy idő múlva ez a csökkent tüdőfunkció a légutak összeszűköléséhez és végül krónikus tüdőbetegségekhez, például asztmához vezethet.

Érszűkület

Egy 2012-ben publikált vizsgálat szignifikáns kapcsolatot talált a hasi elhízás és az érszűkület, illetve érfali merevség gyakori előfordulása között. A kutatók hasi zsírral rendelkező, általános elhízásban szenvedő és egészséges egyéneket vizsgáltak meg. Arra jöttek rá, hogy minden 0,1 pontnyi növekedés a derék-magasság arányban az érproblémák további romlását okozza. Ez a tendencia különösen a hasi zsírral rendelkező egyéneknél volt hangsúlyos. Az érszűkület növeli a stroke és számos egyéb szívbetegség kockázatát.

Cukorbetegség

A zsigeri zsír – az a zsírfajta, ami a hasi típusú elhízást okozza – olyan hormonokat termel, melyek tönkreteszik a metabolikus rendszert. Ezek a hormonok változásokat indíthatnak el a szervezet inzulin receptoraiban, amitől az inzulin egyre kevésbé hatékonyan tudja végezni feladatát, azaz a vércukorszint szabályozását. Ez természetesen a 2-es típusú cukorbetegség egyik fő kockázati tényezője.

Demencia és Alzheimer-kór

A tudósok rájöttek, hogy a hasunk mérete bizony hatással van az agyunkra is. Egy 2010-es tanulmány szerint a magas derék-csípő méretarány (ami a csípő kerületét veti össze a derék kerületével), valamint a hason lerakódott viszcerális vagy zsigeri zsír kapcsolatba hozható az agyméret csökkenésével. A csökkent agyméret pedig összefüggésben áll a demenciával és hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.

Magas koleszterinszint

A zsigeri zsírt a szervezet szabad zsírsavakká alakíthatja, ami LDL („rossz”) koleszterin és trigliceridek termelését eredményezheti. Emellett a szabad zsírsavak a szervezet HDL (azaz „jó”) koleszterin szintjét is csökkentik. A hasi hízás tehát nem csak az ereket károsítja, de a koleszterinszintre is negatívan hat, ezzel jelentősen növelve a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a stroke kockázatát.

Hogyan tudsz a hasi zsírtól hatékonyan megszabadulni?

Léteznek ugyan olyan technikák, amivel fokozni tudod a hasi zsírvesztést, ám tisztában kell lenned azzal, hogy mindenképpen fogsz a test más tájékairól is fogyni. (Frissítés: a legújabb tudományos eredmények szerint lehetséges a helyi zsírégetés is, azaz tudod fokozni csak a hasadon a zsírvesztést – erről bővebben ide kattintva olvashatsz.).

A hasi zsír (és bármilyen testzsír) csökkentésének egyetlen igazán hatásos módja az energia deficit elérése – ez azt jelenti, hogy a test által felhasznált energia több legyen, mint a bevitt energia. Minden létező módszer, legyen az táplálkozás, mozgás, táplálékkiegészítés, erről szól.

Itt van 6 tudományosan is bizonyított módszer a hasi zsír eltüntetésére:

1. Ne egyél cukrot és kerüld a cukros italokat

A hozzáadott cukor nagyon egészségtelen. Kutatások sora bizonyította már, hogy a túlzott cukorbevitel, elsősorban a nagy mennyiségű fruktóz miatt, hasi zsírpárnák kialakulásához vezet. A cukros üdítőitalokat külön fontos kiemelni, mint az elhízás fő okozói. Már azzal látványos változást érhetsz el, ha a napi folyadékfogyasztásodat kizárólag 2-3 liter vízből fedezed. Próbálj meg házilag ízesített vizet készíteni, ha eddig a napi italfogyasztásod nagy részét üdítőital tette ki, ehhez ide kattintva találsz ötleteket.

2. Növeld a fehérjebevitelt

Kutatások alapján a fehérje akár 60%-kal csökkentheti az étel utáni sóvárgást, 80-100 kalóriával gyorsítja az anyagcserét és közel 500 kalóriával kevesebb energiabevitelt eredményezhet. Egyes tanulmányok szerint a fehérje nagyon hatékony fegyver a hasi zsírgyarapodás ellen.

3. Csökkentsd a szénhidrátbevitelt

A szénhidrátmegvonás egy rendkívül hatékony zsírégető módszer. Több mint 20 kontrollált tudományos vizsgálat igazolta, hogy az alacsony szénhidráttartalmú diéta 2-3-szor több súlyvesztést okoz, mint az alacsony zsírtartalmú.

4. Egyél rostban gazdag ételeket

A testsúlyra leginkább a vízben oldódó és viszkózus élelmi rostok vannak hatással. Ezek a vízzel gél formát alkotnak, drasztikusan lelassítják az emésztést, így hosszabb teltségérzetet és csökkent étvágyat okoznak. Egy kutatás napi legalább 10 gramm vízben oldódó rost bevitelét találta hasznosnak a hasi zsír csökkentésére.

5. Mozogj sokat

A rendszeres mozgás nem csak a fogyás miatt fontos, rengeteg egyéb pozitív egészségügyi hatása is van. Hiába csinálsz azonban felüléseket és haspréseket százasával, kutatások is igazolták, hogy ez nem segít a hasi zsírt eltüntetni. Az aerob edzés (intenzív séta, futás, úszás, stb.) viszont több tanulmány szerint is jelentős hasi zsírvesztéshez vezet.

6. Használj zsírégető gyógynövényeket

A természetes megoldások hívei örülhetnek, hiszen vannak olyan gyógynövények, amik képesek felgyorsítani az anyagcserét és akár kifejezetten a hasi zsírt célozzák meg. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések