A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A fekete retek gyógyhatása és felhasználása

A fekete színű téli retek hazánkban is könnyen beszerezhető zöldség, a hideg hónapokban a piacokon jócskán találkozhatunk vele. Ennek ellenére kevésbé népszerű, mint társai, a piros hónapos retek vagy a fehér, hosszú jégcsapretek, pedig a szezon egyik legegészségesebb (és legolcsóbb) zöldségéről van szó. Egészen az ókorra nyúlik vissza használata, nem csak élelmiszerként, de gyógynövényként is, hiszen igazi vitamin bomba és sok hasznos hatóanyag található benne.

A fekete retek (Raphanus sativus L. var. niger) a káposztafélék (Brassicaceae, Cruciferae) családjába tartozó növény (akárcsak a torma, a brokkoli és a karfiol), a retek egy változata. Hasonlít a hónapos retekhez, de kicsit méretesebb annál. A levelek felületét durva szőrök borítják, gumója pedig fekete színű, vastag héjú. Késő ősszel szüretelik, és akkor a legfinomabb, ha az első gyenge fagy megcsípi.

Íze a többi retekhez hasonló, azonban azokénál markánsabb, enyhén csípős, kissé kesernyés. A húsa fehér, szálkás, kemény.

Története

A fekete retket már az ókorban is jól ismerték, az egyiptomiak, görögök és rómaiak is fogyasztották. Egyike a legrégebben termesztett növényeknek, feljegyzések szerint már Kr. e. 2000 évvel a piramist építő rabszolgáknak adták azért, hogy erősebbek legyenek, jobban bírják a megterhelő fizikai munkát. Őshazája valószínűleg Dél-Ázsia: a hagyományos japán és indiai orvoslásban is említést tesznek róla.

A fekete retek Angliába a 16. században jutott el. A népi gyógyászatban évszázadok óta ismert mint emésztésjavító, epehajtó, epekőképződés-gátló és féreghajtó. Nicholas Culpeper, a 17. századi angol gyógynövényszakértő, a fekete retek levét húgyúti problémákra ajánlotta, a termelődő kövek vagy homok ellen. Kínában a haspuffadás enyhítésére használták.

A fekete retek jótékony hatásai

A fekete retek gazdag C-, B1- és B2-vitaminban, valamint kiemelkedő kalcium, vas, kálium, magnézium foszfor tartalma. Illóolajok, enzimek, flavonoidok és a keresztesvirágúakra jellemző kémiai anyagok, a glükozinolátok is megtalálhatóak benne.

A fekete reteknek erős pozitív hatása van a májra, aktiválja és regenerálja a májsejteket. Serkenti az epetermelést, máj tonikként működik, ezért segít méregteleníteni és megtisztítani a májat. Oldja az epehólyagban kialakuló koleszterinkövet (ami a leggyakoribb epekőtípus), csökkenti az epehólyag gyulladást és megtisztítja a vért.

Mint természetes növényi vízhajtó, a fekete retek segíti a szervezet méregtelenítését, támogatja a húgyúti rendszer egészséges működését.

A fekete retek stimulálja a gyomornedvek elválasztását, ami fontos a megfelelő emésztéshez, a jó anyagcseréhez és a szervezet minél hatékonyabb méregtelenítéséhez. Antibakteriális hatású, segít a kórokozókat elpusztítani az emésztőrendszerben és tradicionálisan használták emésztési zavarok, puffadás, bélgázok és savas reflux ellen.

A fekete retek rendkívül tápláló, mivel sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Fogyasztása különösen hasznos az őszi és téli hónapokban, a fertőzések és szabad gyökök elleni harcban. Vírusellenes hatása is van, ami segíthet az influenza leküzdésében.

A fekete retekben található raphanin nevű vegyület segít egyensúlyban tartani a pajzsmirigy-hormonokat és úgy tartják, hogy segíthet pajzsmirigy-túlműködés és Graves-Basedow-kór esetén. Minden keresztesvirágú növény gyengéden és természetesen elnyomja a pajzsmirigy-hormon termelést, de a retek a legjobb ebben: Oroszországban a fekete retket régóta használják pajzsmirigy problémák és egyensúlyzavarok kezelésére.

A fekete retek magas rosttartalmú, enyhe hashajtó és tonizáló hatással bír a belekre, hasznos lehet székrekedés esetén.

A fekete retket évszázadok óta használják köhögés, torokfájás, influenza, megfázásos betegségek és légúti betegségek gyógyítására.

Vásárlása, tárolása

Vásárláskor érdemes a retek frissességére odafigyelni: a friss, egészséges retek mindig kemény tapintású. A fekete retek gumója (vagyis az a rész, amit megeszünk) sötét fekete színű, héja pedig nagyon vastag. Az ideális, ha a héj hibátlan, semmilyen karcolás, ütődés nyomát nem látjuk. Ha felrepedt, elszíneződött vagy puha barnás folt található rajta, akkor ne vegyük meg, mert az ilyen retek hamar romlásnak indulhat.

A fekete retek nagyon sokáig eltartható. Ha a szárától nem fosztjuk meg, a lakásban hűtés nélkül 3-4 napig is kibírja, de hűvös helyen, a pincében vagy a hűtőben, akár hónapokig, tavasz elejéig is kibírhatja.

A fekete retek felhasználása

Hasonlóan a többi retekféléhez, a fekete retket is általában nyersen fogyasztjuk, felszeletelve, enyhén sózva. Reszelve, sóval, kevés olíva olajjal, fokhagymával és tejföllel összekeverve húsok, pirítós mellé is kínálhatjuk. Kiváló saláta alapanyag, de érdemes kipróbálni főzve is, elsősorban a többi hagyományos leveszöldség mellett.

Sütve is elkészíthető, így elveszti csípősségét és a karalábéhoz hasonló íze lesz. A fekete retket meghámozzuk, megmossuk, majd felszeleteljük. Ezután felhevített olajon mindkét oldalát átsütjük, sózzuk, borsozzuk, végül pár csepp ecettel meglocsoljuk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések