Zamatos feketebodza-lekvár: most van itt az ideje, hogy elkészítsd

Sütibe, palacsintába, kenyérre is tökéletes a házi feketebodza-lekvár. Ráadásul ingyen juthatsz hozzá a fő hozzávalóhoz.
A bodzabogyókból, vagyis a bodza terméséből számos finomságot készíthetsz. A szörp mellett tegyél el legalább néhány üveg lekvárt! Feltétlenül forgalmas úttól távol gyűjtsd be a termést. Figyelj arra, hogy az ehető bodza ágai lefelé hajlók, széttörve a belsejük szivacsos. Érdemes a szemezéshez gumikesztyűt használni, hogy ne fogja meg a kezed.

Hozzávalók:
    2.5 kg bodzabogyó
    1.8 kg cukor
    2 evőkanál citromsav
    1 db citrom

Elkészítés:
Az üvegeket alaposan mosd el, és sterilizáld. A legegyszerűbb, ha mikróba teszed egy-két percre.  A bodzabogyókat szemezd le, ezt úgy tudod a legegyszerűbben megtenni, hogy egy villát végighúzol a szárán. Jó alaposan mosd meg. Rakd egy nagyobb edénybe, szórd rá a cukrot és a citromsavat. Amikor felforr, húzd le a tűzről, és pépesítsd botmixerrel.

Add hozzá a citrom levét, és főzd tovább addig, amíg besűrűsödik. Közben kavargasd, nehogy leégjen. Ha zavar a sok mag, passzírozd át kisebb lyukú szűrőn, és forrald át. Forrón töltsd üvegekbe, zárd le légmentesen, állítsd fejre öt-tíz percre, majd rakd plédek, párnák közé. Várd meg, míg a lekvár egy-két nap alatt kihűl, utána pakold a kamrapolcra.

Csatlakozzon facebook csoportunkhoz:

Receptek

Receptek has 18,083 members. A csoport a www.facebook.com/holegyek facebook oldal lobbi csoportja. Ide lehet feltölteni recepteket és képeket egyaránt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések