Varázslatos omlós, krémes sütőtökös pite - Igazi őszi klasszikus

Nincs október sütőtökös pite nélkül. Ha egyszer elkészíted, biztos, hogy máskor is követelni fogják tőled.
A sütőtök tele van vitaminnal, már csak ezért is érdemes minél többször és minél több módon fogyasztani. Az egyik legjobb dolog, amit készíthetsz belőle, a sütőtökös pite. A vajas alapú tészta és a kellemesen fűszeres töltelék együtt nagyon finom.

Hozzávalók 12 szelethez:
    20 dkg liszt
    10 dkg vaj
    1 evőkanál cukor
    1 teáskanál szódabikarbóna
    1 tojás
    csipet só

A töltelékhez
    2 csésze tört, sült sütőtök
    2 tojás
    1 krémsajt
    3/4 csésze barna cukor
    fél teáskanál őrölt fahéj
    fél teáskanál gyömbér
    fél teáskanál őrölt szerecsendió
    fél teáskanál só

Elkészítés:
Először süsd meg a tököt a hagyományos módon, 200 fokon körülbelül 45 perc alatt. Akkor jó, ha puha, a teteje pedig megkaramellizálódik. Ha kicsit hűl, húzd le a héját, pépesítsd, keverd össze a krémsajttal, a tojással, a cukorral és a fűszerekkel.

A tésztához keverd össze a lisztet a szódabikarbónával, morzsold hozzá a hideg vajat, majd dolgozd bele a tojást és a cukrot. Enyhén lisztezett kézzel formázz belőle cipót. Tedd egy szintén lisztezett deszkára, és nyújtsd akkorára, mint a tepsid vagy a piteformád. Nyomkodd bele úgy, hogy az oldalára is jusson tészta. Tedd sütőbe, és süsd tíz percig 180 fokon. Utána vedd ki, kend rá a sütőtökös masszát, egyengesd el, és süsd még további 30-35 percig. Tejszínhabbal kínáld!

0 Megjegyzések

Hirdetés