A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Rumos fügelekvár régi recept szerint, a nagyi titkaival

A mézédes, kellemes zamatú fügéből mennyei lekvárt főzhetsz. A különleges csemege ajándéknak is kitűnő.
A füge ma már nem számít különlegességnek. Könnyű hozzájutni a boltokban, a piacon, sőt egyre több helyen termesztik is. Rendkívül egészséges, vitamin- és rosttartalma miatt érdemes rendszeresen fogyasztani valamilyen formában. Lekvárnak is tökéletes. Mivel a fügének magas a cukortartalma, nem kell bele túl sok édesítő, ráadásul kevesebb eséllyel romlik meg. Ezzel a régi recepttel biztos sikerre számíthatsz.

Hozzávalók:
    2 kg füge
    70 dkg cukor
    1 db citrom
    2 csomag vaníliás cukor
    3 db csillagánizs
    5 db szegfűszeg
    2 rúd fahéj
    rum

Elkészítés:
A fügéket alaposan mosd meg, a szárukat és a hibás részeket távolítsd el. Nagyságuktól függően vágd fel négy-hat részre. Rakd egy nagy edénybe, szórd meg cukorral. Letakarva hagyd állni egy éjszakán át, hogy a cukor elolvadjon. Másnap kezdd melegíteni közepes lángon, majd főzd három órán át. Közben rakd hozzá a vaníliát, a szegfűszeget, a csillagánizst, a fahéjat és a citrom levét. Időnként keverd meg fakanállal, nehogy leégjen. Ha szükséges, szedegesd le a levét.

Amikor már elég sűrű, húzd le a tűzről, távolítsd el az ízesítőket, és pépesítsd botmixerrel. Ezt követően rotyogtasd még néhány percig, majd kanalazd sterilizált üvegekbe. A tetejükre rakj két teáskanál rumot. Szorosan zárd le, és állítsd fejre tíz percre. Pakold a lekvárt plédek, párnák közé. Ha két nap múlva kihűl, mehet a kamrapolcra.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések