A hajdúszoboszlói országos hírportál! Tesztüzemmód!

Ötfűszeres, rácsos almás pite: a tészta omlós, a töltelék pedig isteni

Az almás pite mindig jó ötlet. Ebben a linzertésztájú sütiben az ötfűszeres töltelék az igazán hangsúlyos.
Rácsozva is igazán csábító a klasszikus almás pite. Nem bánod meg, ha a jól bevált linzertésztát választod hozzá alapként. Figyelj, hogy hideg vajjal dolgozz, és jó gyorsan állítsd össze a tésztát. A rácsozás csak pár perccel növeli meg az elkészítés idejét. Ezzel az öt fűszerrel nagyon finom lesz a töltelék, és az egész lakást belengi a készülő süti illata.  

Hozzávalók:
Tésztához
    30 dkg liszt
    20 dkg vaj
    10 dkg cukor
    1 db tojás
    1 csomag sütőpor

Töltelékhez
    1 kg alma
    10 dkg cukor
    5 dkg dió
    1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
    1 kávéskanál őrölt fahéj
    1 csomag vaníliás cukor
    1 késhegynyi őrölt gyömbér
    1 teáskanál citromlé
    őrölt csillagánizs

Kenéshez
    1 db tojás
    1 evőkanál tejszín

Elkészítés:
A lisztet szitáld át, keverd össze a porcukorral és a sütőporral. Morzsold össze a vajjal, üsd bele a tojást, és gyúrd össze a tésztát. Formázz belőle cipót, csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe legalább fél órára.

Közben reszeld le az almákat, add hozzá a kristálycukrot, és locsold meg a citrom levével, hogy ne barnuljon meg. Ízesítsd fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával, csillagánizzsal és gyömbérrel. Jól keverd össze.

Pihentetés után a tészta háromnegyedét nyújtsd ki, a többit tedd félre. Egy tepsit vajazz ki, és a tésztát helyezd bele, szurkáld meg villával több helyen, szórd meg dióval, és egyengesd rá a kicsavart, almás tölteléket. A maradék tésztát is nyújtsd ki, vágd csíkokra, és rácsozd be a süti tetejét. A tejszínt a megmaradt tojással keverd össze, és kend meg vele a rácsokat. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd a tésztát szép aranybarnára 35 perc alatt.

0 Megjegyzések

Hirdetés