Fedett szedres pite friss gyümölccsel: egészen puha lesz a tészta

A fanyar szeder fahéjjal, édes, omlós tésztával mennyei. Ez a linzerrecept mindig beválik a pitékhez.
Az almás pitén túl is van élet! Cseréld a gyümölcsöt például friss, egészséges és finom szederre! Lehet desszert, de egy leves vagy főzelék mellé főételként is az asztalra kerülhet. Az alapja omlós linzertészta. Tehát fontos, hogy hideg vajjal, gyorsan dolgozz, és pihentesd a tésztát nyújtás előtt. A már szinte krémes, gyümölcsös töltelék a fahéjtól még izgalmasabb.

Hozzávalók:
A tésztához
    30 dkg liszt
    20 dkg vaj
    10 dkg porcukor
    1 csomag vaníliás cukor
    1 db tojássárga
    1 evőkanál hideg víz
    1 csipet só

A töltelékhez
    35 dkg szeder
    10 dkg cukor
    1 teáskanál citromlé
    1 evőkanál keményítő
    1 teáskanál fahéj
    zsemlemorzsa vagy dió

Elkészítés:
Az átszitált lisztet vegyítsd a sóval, a kétféle cukorral, morzsold össze a hideg, reszelt vajjal. Amikor elég morzsalékos, rakd hozzá a tojást. Ha szükséges, adj még hozzá egy-két evőkanál hideg vizet. Dolgozd össze, majd amikor már elég rugalmas, vedd ketté, és formázz belőle cipókat. Pihentesd a hűtőben legalább fél órát.

Közben a töltelékhez a szedret alaposan mosd meg, rakd egy lábosba, tedd hozzá a cukrot, a citrom levét, a fahéjat és a keményítőt. Kevergetve forrald össze.

Lisztezett felületen nyújtsd ki az egyik gombócot, és béleld ki vele a vajjal kikent, liszttel megszórt piteforma alját és oldalát is. Szórd meg reszelt dióval vagy zsemlemorzsával, majd egyengesd rá a szedres tölteléket. Borítsd be a másik kinyújtott tésztával. Szurkáld meg villával, vagy vagdosd be néhány helyen. Told forró sütőbe, és 180 fokon süsd meg körülbelül 35 perc alatt.

0 Megjegyzések

Hirdetés