A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nem érzi az éhséget az agyad: a leghatásosabb étvágycsökkentő praktikák

Nem is olyan nehéz átverni az agyadat és elnyomni az éhségérzetet. Mutatjuk a legjobb módszereket. 
A fogyókúra legnagyobb nehézsége - főleg az első hetekben, amíg hozzá nem szokik a szervezet a csökkentett kalóriabevitelhez - az állandó éhségérzet. Ezen segítenek az alábbi étvágycsökkentő praktikák.

Egy-két ügyes trükkel nem is olyan nehéz átverni az agyadat, hogy elhiggye, valójában jóllaktál, és ez sokat segíthet azon, hogy szenvedés nélkül vészeld át a diéta kezdeti fázisát.
Az éhségérzet elnyomása

Rengeteg praktika létezik az étvágy csökkentésére, ezek egy része csak mítosz, egy részük viszont valóban működik. Összegyűjtöttük azokat, amelyek biztosan nem fognak csalódást okozni, hiszen a tudomány is igazolta a hatékonyságukat.
Elsőre meglepő tipp lehet, de használj nagyobb villát! Egy kísérletben a kutatók azt találták, hogy azok, akik nagyobb villával esznek, 10%-kal kevesebb ételt fogyasztanak. Úgy sejtik, ennek az lehet az oka, hogy a kis evőeszközöktől olyan érzése van az embernek, hogy keveset evett, emiatt túlhabzsol.
Nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen fontos a pihentető, hosszú alvás. A kialvatlanság százalékban mérhető csapást mér az ember étvágyára. Ilyenkor az éhséghormon szintje akár 24%-kal is emelkedhet, míg a teltségérzetért felelős hormoné akár 26%-kal is csökkenhet.
Kávézz! Nem csak babona, hogy a kávé csökkenti az étvágyat. A hatására nő az YY peptid kibocsátásának mértéke. Ez az aminosav általában a belekben termelődik az étkezésre adott válaszreakció gyanánt, és teltségérzetet okoz.
A csípős ételek nemcsak a kalóriaégetést fokozzák kis mértékben, de a kutatások szerint a paprikában található kapszaicin az étvágyat is csökkenti, ráadásul növeli a teltségérzetet
Képzeld el az ételt, amit megkívánsz! A kutatók azt találták egy kísérlet során, hogy amikor a résztvevők elképzelték az ételt, amit kívántak, később 60%-kal kevesebbet ettek belőle, mint általában.
Az étcsoki is jó megoldás lehet az étvágycsökkentésre a keserű íze miatt, ráadásul kutatások szerint sztearinsav-tartalma miatt segít lassítani az emésztést, ami fokozza a teltségérzetet. Vigyázat, ez a tejcsokira nem vonatkozik, és elég belőle egy kocka.
Ősi trükk, de valóban működik, ha étkezések előtt iszol egy vizet. Egy kutatás szerint azok, akik ebéd előtt két pohár vizet legurítottak, később 22%-kal kevesebbet ettek, mint azok, akik nem.
Az egészséges étkezés is segít csökkenteni az étvágyat, a vércukorszint ugyanis nem emelkedik és esik drasztikusan. Törekedni kell, hogy minél több fehérjét és rostot vigyél be a szervezetedbe - vagyis egyél sok fehér húst és olajos halat, zöldséget és gyümölcsöt, szénhidrátok közül pedig válaszd a teljes kiőrlésű tésztákat, kenyereket és a vadrizst.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések