A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mennyei fahéjas-szilvás rétes - A tészta a nagyi receptje

A rétes örök kedvenc, próbáld ki szilvával is! Még jobb, ha a tésztáját is te készíted el.
Ha igazi sikerfogást akarsz, süss fahéjas-szilvás rétest! A ropogós lapok között megbújó különleges töltelék varázslatos. Eddig még nem próbálkoztál a nyújtással? Nyugi, csak elsőre tűnik macerásnak! Ha még pikánsabbá akarod tenni a desszertet, locsold meg a szilvát rummal vagy pálinkával!

Hozzávalók 20 szelethez:

A tésztához
    7,5 dkg rétesliszt
    7,5 dkg finomliszt
    1 dl meleg víz
    2 dkg zsír
    1 tojás
    fél kávéskanál 10%-os ecet
    fél kávéskanál só

A töltelékhez
    50 dkg szilva
    4 evőkanál cukor
    2 evőkanál zsemlemorzsa
    1 teáskanál fahéj

Tetejére
    1 tojássárga
    olvasztott zsír

Elkészítés:

A tésztához a liszteket szitáld át, majd morzsold el a zsírral. Add hozzá a tojás felét, a vízben feloldott sót és ecetet. Jól gyúrj össze mindent. Ha szükséges, tégy még hozzá lisztet, és dolgozd ki a tésztát körülbelül 15 perc alatt. Amikor összeáll, fényes és hólyagos, kend le olvasztott zsírral, majd tedd fél-egy órára a hűtőbe.

Közben a szilvát magozd ki, és vedd ketté. Keverd hozzá a cukrot, a fahéjat és a zsemlemorzsát. Pihentetést követően a tésztát lisztezett ruhán kezdd el kihúzni szép vékonyra, a széleiről a vastagabb részeket csipegesd le. Rakd a szilvás keveréket a tésztára, a két hosszabbik szélét kétoldalt hajtsd be, majd a terítő segítségével lazán tekerd fel. Arra figyelj, hogy a széle a rúd aljára essen. A tetejét tojássárgával kend meg, és rakd sütőpapírral bélelt tepsire. Előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 perc alatt süsd pirosra. Ha kicsit hűl, szeleteld fel, a tetejét hintsd meg porcukorral.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések