Most van itt a szezonja! A szilvás süti a roppanós tojáshabtól lesz igazán ellenállhatatlan.
A gyümölcsös sütikkel képtelenség betelni, a habos szilvás süti is nagy kedvenc lesz. Az alapja egy könnyen kezelhető, egyszerű pitetészta. Mindenképpen pihentesd hideg helyen, akkor lesz igazán omlós. Ez a recept generációról generációra öröklődik a családban.
Hozzávalók 12 szelethez:
Tésztához
30 dkg liszt
15 dkg vaj
5 dkg cukor
3 db tojássárgája
3 evőkanál hideg víz
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
Töltelékhez
1 kg szilva
10 dkg cukor
5 dkg zsemlemorzsa
1 teáskanál fahéj
Tetejére
5 db tojásfehérje
5 evőkanál cukor
1 evőkanál citromlé
30 dkg liszt
15 dkg vaj
5 dkg cukor
3 db tojássárgája
3 evőkanál hideg víz
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
Töltelékhez
1 kg szilva
10 dkg cukor
5 dkg zsemlemorzsa
1 teáskanál fahéj
Tetejére
5 db tojásfehérje
5 evőkanál cukor
1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
A lisztet keverd össze a sóval, a cukorral, a vaníliával, majd morzsold össze a vajjal. Add hozzá a tojássárgákat és a hideg vizet. Jól formázható, sima, fényes tésztát kell kapnod. Gyorsan dolgozz, ne hagyd, hogy a vaj megolvadjon. Csomagold fóliába, majd rakd a hűtőbe fél órára.
A szilvát magozd ki, keverd össze a cukorral és a fahéjjal. Nyújtsd ki, és egyengesd vajjal kikent, liszttel megszórt piteformába úgy, hogy a peremére is kerüljön tészta. Rakd ki a szilvával, a tetejére hints zsemlemorzsát. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd 10-15 percig. Addig a tojásfehérjét verd kemény habbá a cukorral és a citromlével, majd simítsd az elősütött tészta tetejére. Tedd vissza a sütőbe, és süsd még 15 percig. Ha a tészta puha, és a hab barnás, vedd ki a sütőből.
A szilvát magozd ki, keverd össze a cukorral és a fahéjjal. Nyújtsd ki, és egyengesd vajjal kikent, liszttel megszórt piteformába úgy, hogy a peremére is kerüljön tészta. Rakd ki a szilvával, a tetejére hints zsemlemorzsát. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd 10-15 percig. Addig a tojásfehérjét verd kemény habbá a cukorral és a citromlével, majd simítsd az elősütött tészta tetejére. Tedd vissza a sütőbe, és süsd még 15 percig. Ha a tészta puha, és a hab barnás, vedd ki a sütőből.
0 Megjegyzések