Bár a pihe-puha szilvás lepény kelt tésztából készül, nagyon könnyű vele bánni.
A lágy, kelt tészta és a fahéjas, lédús szilva találkozásából csak valami igazán mesés édesség sülhet ki. Langyosan a legfinomabb, így nehéz lesz megállni, hogy ne edd meg rögtön. Most friss gyümölccsel készítsd, télen pedig befőttet is használhatsz. Ne félj a kelt tésztától, mert akkor sem fog ki rajtad, ha nem vagy túl tapasztalt.
40 dkg liszt
10 dkg vaj
8 dkg cukor
2 dl tej
2 db tojás
2 dkg élesztő
1 teáskanál fahéj
Amikor a tészta a duplájára nő, öntsd kiolajozott tepsibe. Rakd ki sűrűn a félbevágott, kimagozott szilvákkal, és szórd meg fahéjjal. Told forró sütőbe, és süsd meg 170 fokon 30-35 perc alatt. Teszteld tűpróbával. Ha a sütibe beleszúrt kést vagy tűt üresen húzod ki, biztosan elkészült. Porcukorral megszórva kínáld.
Hozzávalók:
50 dkg szilva40 dkg liszt
10 dkg vaj
8 dkg cukor
2 dl tej
2 db tojás
2 dkg élesztő
1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, rakj hozzá egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és várd meg, míg 10-15 perc alatt felfut. Akkor jó, ha megemelkedik, a teteje habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, rakd hozzá a tojásokat, a puha vajat, a cukrot és az élesztőt. Dagaszd meg a tésztát. Amikor sima, elválik a kezedtől, készíts belőle cipót, takard le konyharuhával, és keleszd körülbelül 40 percig.Amikor a tészta a duplájára nő, öntsd kiolajozott tepsibe. Rakd ki sűrűn a félbevágott, kimagozott szilvákkal, és szórd meg fahéjjal. Told forró sütőbe, és süsd meg 170 fokon 30-35 perc alatt. Teszteld tűpróbával. Ha a sütibe beleszúrt kést vagy tűt üresen húzod ki, biztosan elkészült. Porcukorral megszórva kínáld.
0 Megjegyzések