A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A tökéletes paradicsommártás friss paradicsomból: tésztákhoz, húsokhoz is jó

Az olaszoknál valamilyen formában szinte naponta kerül az asztalra kissé fűszeres, zamatos, házi készítésű, sokoldalúan felhasználható paradicsommártás.
Összehasonlítani sem lehet, hogy mennyivel jobb a házi készítésű mártás friss hozzávalókból, mint konzerv- vagy sűrített paradicsomból. A zöldfűszerek pedig még ízeletesebbé teszik. Jól jön tésztára, húsokhoz. Ráadásul ez semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz. Ha a paradicsomot forró vízbe mártod, meglazul a héja, és könnyebben lejön.

Hozzávalók:
    2.5 kg paradicsom
    1 db vöröshagyma
    3 gerezd fokhagyma
    3 evőkanál olívaolaj
    1 teáskanál bazsalikom
    1 teáskanál oregánó
    só
    bors

Elkészítés:
A paradicsomokat mosd meg, és rakd forrásban lévő vízbe egy-két percre. Öblítsd le hideg vízzel, és hámozd meg. Vágd fel kisebb darabokra, és szedd ki a magokat. Forrósítsd meg egy lábosban az olívaolajat, süsd benne üvegesre az apróra vágott vöröshagymát, majd dobd hozzá a zúzott fokhagymát, és azzal is pirítsd egy kicsit. Amikor már érzed az illatát, tedd hozzá a paradicsomot.

Főzd kis lángon, közben ízesítsd sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal. Ha túlságosan savanykás, kevés cukrot is dobhatsz hozzá. Legalább egy-másfél óráig rotyogtasd. Rögtön fel is használhatod, de akár üvegekbe is töltheted. Tovább eláll, ha dunsztba teszed párnák, plédek közé.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések