A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Sűrű szilvalekvár hagyományosan, cukor nélkül: pont, mint a dédié

A régimódi, illatos, sűrű szilvalekvár cukor nélkül, több órán keresztül fő. Össze sem lehet téveszteni a boltival.
A szilvalekvár készítése régen igazi családi eseménynek számított, és hatalmas üstökben, 10-12 órán át főzték. Érdemes néhány órát rászánni. Sok munka nincs vele, inkább csak felügyelni kell rá, és néha megkeverni. Cukor nélkül is hosszú évekig eláll a polcon. Fontos, hogy tiszta felületen dolgozz, így nem lesz szükséged tartósítószerre sem.

Hozzávalók:

    4 kg szilva
    ecet

Elkészítés:

A szilvát alaposan mosd meg, és magozd ki. Jól válogasd át, csak egészséges gyümölcsök kerüljenek a lekvárba. Ha szeretnéd felgyorsítani a főzési időt, a szilvát vágd félbe, esetleg pépesítsd egy kicsit botmixerrel. Egy vastagabb falú, tiszta lábos alját és oldalát kend ki kevés ecettel, és rakd bele a szilvákat.

A közepesnél kisebb lángon főzd körülbelül négy-öt órán át, közben gyakran kevergesd meg. Vigyázz, nehogy megégesd magad, mert a lekvár fröcsöghet. Amikor jó sűrű, nem marad leve, szinte megáll benne a kanál, vedd le a tűzről, és szedd alaposan kimosott, sterilizált üvegekbe. A tetejét zárd le légmentesen, és pakold plédek közé. Hagyd a dunsztban kihűlni egy-két nap alatt. Mehetnek is a lekvárok a kamrapolcra.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések