A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Német-lengyel környezettudományi kutatóintézetet alapítottak Görlitzben

Németország és Lengyelország összefogásával nemzetközi környezettudományi kutatóintézetet alapítottak a két ország határán, Szászország tartományban fekvő Görlitzben - jelentették szerdán német lapok.
A többek között a wroclawi és a drezdai egyetem együttműködésével létrehozott intézet 11 millió euró (3,6 milliárd forint) német szövetségi és szászországi tartományi kormányzati támogatással kezdi működésének első, három évig tartó szakaszát, amelynek végére a tervek szerint nagyjából 100 kutatót foglalkoztat majd.

A CASUS (Center for Advanced Systems Understanding) nevű intézet az úgynevezett digitális interdiszciplináris rendszerkutatás központja lesz, egyebek mellett ökológiai rendszerek átalakulásának modellezésével, rendszerbiológiai kutatásokkal és autonóm - vezető nélküli - járművekkel kapcsolatos vizsgálatokkal foglalkozik majd.

Az intézetben a tudományágak és az országok közötti határokat átívelve állítanak össze kutatócsoportokat, az egyes szakterületek legjobb tudósait igyekeznek megnyerni, hogy együtt fejlesszenek ki digitális módszerekkel megoldásokat a hálózatba szerveződő, összetett rendszerek működésének jobb megértésére - emelte ki ismertetőjében az egyik résztvevő intézmény, a drezdai HZDR természettudományi kutatóközpont.

A CASUS eredményei "megmutatják majd, hogy milyen esélyeket rejt társadalmunk számára a digitalizáció" - emelte ki az intézet megnyitó ünnepségén Anja Karliczek német szövetségi oktatási és kutatási miniszter.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések