Jót tesz a gulyásnak az a füstös íz, amit a bográcsban, a szabadtéri főzés során kap.
Nem véletlen, hogy kerti partik nagy kedvence a bográcsgulyás. Tele van mindenféle finomsággal, és egy jó tányér úgy eltelít, hogy nem kell utána más. Ráadásul kiadós, így sok embert jóllakathatsz vele. Ha teheted, ne olajat használj, hanem a füstölt szalonna zsírját süsd ki a bográcsban, finomabb lesz tőle a gulyás.
Hozzávalók:
1.5 kg marhalábszár
60 dkg krumpli
50 dkg sárgarépa
30 dkg petrezselyemgyökér
10 dkg szalonna
5 db közepes vöröshagyma
4 db paradicsom
4 db paprika
3 dkg fokhagyma
2 evőkanál pirospaprika
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor zellerzöld
só
bors
kömény
Elkészítés:
Készíts elő mindent a főzéshez. A szalonnát és a vöröshagymát aprítsd fel. A zöldségeket hámozd meg, és darabold fel, a marhahúst vágd kisebb kockákra. Rakd a szalonnát a bográcsba, majd amikor kisül a zsírja, vedd ki a megpirult szalonnadarabokat. Dobd a zsírra a hagymát, dinszteld meg, majd tedd hozzá a paradicsomot és a paprikát. Szórj rá sót, és fonnyaszd meg. Ízesítsd még préselt fokhagymával, borssal, köménnyel, pirospaprikával, rakd bele a húst, és öntsd fel annyi vízzel, hogy mindent ellepjen. Mehet bele a petrezselyem- és a zellerzöld is.
Amikor a hús félig megpuhul, tedd a bográcsba a zöldségeket, majd öntsd fel vízzel. Főzd tovább közepes tűzön, közben kóstolgasd, és szükség esetén fűszerezd. Amikor körülbelül három óra múlva minden puha, tálalhatod kis bográcsokban vagy tálkákban.
0 Megjegyzések