Powered by Jasper Roberts - Blog

Sárgabaracklekvár hámozás nélkül: ezeket a hibákat követik el legtöbben

A házi lekvárnak nincs párja: sűrű, zamatos és nem tartalmaz tartósítószert.
Újra nagy divat a befőzés, és egyre többen figyelnek arra, hogy a lehető legegészségesebben tegyék el a lekvárokat. Ha körültekintően jársz el, tartósítószert sem kell használnod. Gyakran előfordul az is, hogy a lekvár néhány hónap múlva már nem olyan élénk színű. Ezt elkerülheted, ha citromsavat is keversz bele.

Hozzávalók:

    5 kg sárgabarack
    1.5 kg cukor
    5 mokkáskanál citromsav

Elkészítés:

A sárgabarackokat alaposan mosd meg. Csak egészséges gyümölcsöt tegyél a lekvárba, különben könnyebben és gyorsabban megromlik. Nem kell megpucolni, már csak azért sem, mert a legtöbb vitamin a gyümölcs héja alatt van. Daráld le tiszta darálón, majd rakd egy fazékba. Szórd rá a cukrot, és pihentesd egy egész éjszaka. Másnap rakd tűzre, add hozzá a citromsavat, majd forrástól számítva főzd 30 percig. Közben kavargasd, nehogy leégjen, és habozd le a tetejét. Ha elég sűrű, vedd le a tűzről.

Közben az üvegeket alaposan mosd el, sterilizáld mikróban vagy mosogatógépben, esetleg sütőben. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy ezt a műveletet félvállról veszik. Pedig, ha tiszta környezetben dolgozol, nem romlik meg a lekvár tartósítószer nélkül sem. Az üvegeket és a fedőket soha ne törölgesd el, csepegtesd le tiszta konyharuhán. A felforrósított üvegeket töltsd tele lekvárral, és zárd le légmentesen. Állítsd fejre öt percre, majd mehetnek meleg helyre, takarók, párnák közé. Várd meg, míg két-három nap alatt kihűlnek. Száraz, hűvös helyen tárold.

0 Megjegyzések