Ezzel a módszerrel egész évben friss marad a zamatos, házi készítésű vegyes savanyúság.
Tele a kert finomabbnál finomabb zöldségekkel, így ideje télire is bespájzolni. A hozzávalókat válogasd össze tetszés szerint, a karfioltól az uborkán át a paprikáig mindent tehetsz bele. Sőt, cukkinivel, patisszonnal, különféle hagymákkal is gazdagíthatod. A fűszerezés is lehet változatos, de a kaporral, a babérlevéllel és a borssal mindig biztosra mehetsz.
Hozzávalók:
2.5 kg uborka
1.5 kg paprika
0.5 kg almapaprika
2 db sárgarépa
2 db vöröshagyma
1 fej fokhagyma
1 csokor kapor
só
A felöntőléhez
3 l víz
40 dkg cukor
10 dkg só
5 db babérlevél
4 dl 10 százalékos ecet
2 evőkanál egész bors
1 evőkanál mustármag
1 teáskanál borkősav
1.5 kg paprika
0.5 kg almapaprika
2 db sárgarépa
2 db vöröshagyma
1 fej fokhagyma
1 csokor kapor
só
A felöntőléhez
3 l víz
40 dkg cukor
10 dkg só
5 db babérlevél
4 dl 10 százalékos ecet
2 evőkanál egész bors
1 evőkanál mustármag
1 teáskanál borkősav
Elkészítés:
A hozzávalókat tisztítsd meg, mosd meg alaposan, és csepegtesd le. Ügyelj arra, hogy a savanyúságba kerülő zöldségek egészségesek legyenek. Az esetleges hibás részeket vágd ki. A nagyobb zöldségeket fel is darabolhatod, ízlésesen formázhatod.
A léhez a vizet öntsd egy lábosba, majd add hozzá a cukrot, a sót, az ecetet. Forrald fel, közben többször kevergesd meg. Várd meg, míg kicsit hűl. Amikor már langyos, add hozzá a borkősavat. Szórd a fűszereket a zöldségekre, majd öntsd le a lével. Fedd le celofánnal, és csavard rá jól a kupakot. Mehetnek is az üvegek száraz, hűvös helyre.
A léhez a vizet öntsd egy lábosba, majd add hozzá a cukrot, a sót, az ecetet. Forrald fel, közben többször kevergesd meg. Várd meg, míg kicsit hűl. Amikor már langyos, add hozzá a borkősavat. Szórd a fűszereket a zöldségekre, majd öntsd le a lével. Fedd le celofánnal, és csavard rá jól a kupakot. Mehetnek is az üvegek száraz, hűvös helyre.
0 Megjegyzések