A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Régimódi meggyes, rácsos pite: omlós linzertésztából isteni

Tombol a piteszezon, csak azt nehéz eldönteni, melyik gyümölcs kerüljön az édes linzertésztába. A savanykás meggy mindig remek választás.
A meggyes, rácsos pite akkor az igazi, ha a tészta puha, omlós, a töltelék pedig zamatos és bőséges. A klasszikus linzernél jobb alapot aligha találsz. Csak az arányokra figyelj,  tehát a liszt, a vaj és a cukor 3:2:1 arányban kerüljön a tésztába. Ugyancsak fontos szabály, hogy gyorsan dolgozz, és pihentesd a tésztát nyújtás előtt a hűtőben. A pite rácsozva még mutatósabb.

Hozzávalók 16 szelethez:

A tésztához
    30 dkg liszt
    20 dkg vaj
    10 dkg cukor
    2 evőkanál hideg víz
    1 db tojás
    1 csipet só

A töltelék
    30 dkg meggy
    2 evőkanál cukor
    1 evőkanál zsemlemorzsa
    1 evőkanál étkezési keményítő
    1 teáskanál fahéj

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba, keverd össze a cukorral, a sóval, és morzsold össze a hideg, felkockázott vajjal. Amikor már morzsalékos, add hozzá a tojást, és gyúrd össze. Ha nem akar összeállni, egy-két evőkanál hideg vizet is tehetsz hozzá. Vedd ketté kétharmad-egyharmad arányban, és csomagold folpack fóliába. Tedd a hűtőbe legalább fél órára.

A töltelékhez magozd ki a meggyet, mosd meg, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Ízesítsd fahéjjal, cukorral, és főzd pár percig. Vegyél ki néhány evőkanálnyit a levéből, rakd hozzá a keményítőt, és keverd csomómentesre. Öntsd a meggyhez, és kavargatva főzd kocsonyás állagúra.

A nagyobb tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, és béleld ki vele a piteformát úgy, hogy az oldalára is jusson. Szurkáld meg több helyen, szórd meg zsemlemorzsával, és egyengesd rá a meggyes tölteléket.

Nyújtsd ki a kisebb tésztalapot is, és vágj belőle csíkokat éles késsel vagy pizzavágóval. Rácsozd be vele a meggyes réteget. Told forró sütőbe, és 175 fokon süsd meg 25-30 perc alatt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések