A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mi az oka a gyakori éjszakai pisilésnek? Egyáltalán nem a veseműködés tehet róla

A legtöbb ember normál esetben nem érzékel vizelési ingert éjszakánként, mivel a húgyhólyag ilyenkor több vizet képes magában tartani. A kutatók előtt azonban mostanáig nem volt egyértelmű, hogy valakinél ez miért nem működik - írja a Femina.hu.
A Kiotói Egyetem munkatársai szerint alighanem egy kulcsfontosságú fehérje, a connexin43 alacsony szintje lehet felelős a gyakori éjszakai vizelési ingerért, ami sokaknál alvási problémákat okozhat.

Az éjszakai pisilés lehetséges oka

A kutatók szerint, ha a fehérje szintje lecsökken, a hólyag telítettnek érződik, az agy pedig utasítást kap az ürítésre. A Nature Communicationsben megjelent tanulmányban a szakemberek azt taglalják, hogy ez a kulcsfontosságú fehérje a connexin43, ami a húgyhólyag vizelettartási képességét szabályozza.

Andrea Meredith, a Marylandi Egyetem szakértője, a kutatás társszerzője szerint egyes esetekben a szervezet napi biológiai ritmusa felborulhat, amitől kevesebb mennyiségű fehérje termelődik,  ráadásul rossz időpontban, éjszaka.

Ha a kutatóknak sikerülne valahogy befolyásolniuk a fehérje termelődését, hamarosan olyan új kezeléseket is kifejleszthetnek, amelyekkel segíthetnek az ágyba vizelő gyermekeknek, és a gyakran vécére járó felnőtteknek.

Egereken már kísérleteztek


A szintén japán Hyogo Orvostudományi Egyetem kutatói egérkísérletek során korábban már bebizonyították, hogy ha túlteng a szervezetben a connexin43, akkor a húgyhólyagban már kevesebb folyadék is vizelési ingert idéz elő.

Az intézmény munkatársait mindenekelőtt az érdekelte, hogy mi befolyásolja inkább a funkcionális hólyagkapacitást: a természetes fény vagy a szervezet biológiai, azaz cirkadián ritmusa. Ehhez meg kellett figyelni, hogy mennyit és milyen gyakran vizelnek a nap különböző szakaszaiban az egerek.

A kísérlet végére kiderült, hogy a hibás connexin43 génnel rendelkező egerek ritkábban vizeltek. Amikor pedig az egészséges állatok hólyagizomsejtjeit vizsgálták, megállapították, hogy a connexin43 szintje egész nap ingadozik egy, a biológiai ritmusért felelős molekula irányításával.

A fenti eredmények arra utalnak, hogy a hólyagkapacitást befolyásoló fehérje az ember biológiai órája szerint változik. Ha a szervezet nem megfelelő mennyiségű connexin43-at termel, vagy a cirkadián ritmus felborul, gyakrabban kell a fürdőszobába menni éjszaka.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések