Hirdessen itt

Erdélyi áfonyalekvár télire Ilka néni receptje és tanácsai szerint

Ilyen finom, sűrű, darabos áfonyalekvárt nem kapsz a boltban!
A fanyar áfonya nemcsak finom, nagyon egészséges is. Fantasztikus lekvárt főzhetsz belőle mindenféle macera nélkül. Húsokhoz, sajtokhoz, sütikbe is kiváló, de egy szelet kenyérre vagy kalácsra kenve csodás reggeli. Ha fűszeresen szereted, ízesítsd vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel, tanácsolja az énlakai Ilka néni.

Hozzávalók 26 decihez:

    2 kg áfonya
    1.2 kg cukor
    1 citrom

Elkészítés:

Az áfonyát válogasd ki, mosd meg, és szűrőn csepegtesd le. Rakd egy nagy, zománcos edénybe, szórd meg cukorral, és lefedve hagyd állni egy éjszakán át. Másnap facsard hozzá a citrom levét, tedd a tűzre, és közepes lángon kezdd melegíteni. Közben többször kevergesd meg, nehogy leégjen. Főzd sűrűre a forrástól számítva körülbelül 30 perc alatt.

Töltsd a lekvárt jól elmosott, sterilizált és felmelegített üvegekbe, zárd le fedővel, majd állítsd fejre öt-tíz percre. Rakd takarók közé, és várd meg, míg egy-két nap alatt a dunsztban kihűl. Tartsd az áfonyalekvárt száraz, hűvös helyen, felbontás után pedig tárold a hűtőben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések