Ne spórolj a fűszerekkel! A töltött paprika főtt krumplival, zamatos paradicsomos szósszal tökéletes nyári ebéd.
A töltött paprika az egyik legkedveltebb fogásunk, igazi magyar specialitás. Remek hidegen, melegen, kenyérrel, de még laktatóbb, ha főtt krumplit is kínálsz hozzá. A paradicsomos szószt feldobhatod zöldfűszerekkel, a petrezselyem és a bazsalikom jól illik bele. A rizst nem szükséges előfőzni, a paprikával és a hússal együtt megpuhul.
Hozzávalók:
60 dkg darált hús
14 dkg sűrített paradicsom
12 dkg rizs
8 db tölteni való paprika
1.5 dl paradicsomlé
1 db tojás
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 db vöröshagyma
3 evőkanál olaj
2 evőkanál cukor
2 evőkanál liszt
1 ág bazsalikom
só
bors
14 dkg sűrített paradicsom
12 dkg rizs
8 db tölteni való paprika
1.5 dl paradicsomlé
1 db tojás
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 db vöröshagyma
3 evőkanál olaj
2 evőkanál cukor
2 evőkanál liszt
1 ág bazsalikom
só
bors
Elkészítés:
A darált húst rakd egy tálba, keverd össze a rizzsel, a tojással, az apróra vágott vöröshagymával, a préselt fokhagymával, fél csokor aprított petrezselyemmel, és ízesítsd sóval, borssal. A paprikákat mosd meg, csumázd ki, és nyomkodj bele a darált húsos keverékből. Ne töltsd meg túlságosan, mert a paprika főzés közben szétrepedhet. A maradék húsos masszából formázz gombócokat.
A sűrített paradicsomot és a paradicsomlevet öntsd egy lábosba, majd pakold bele a töltött paprikákat és a gombócokat. Öntsd fel annyi vízzel, hogy mindent ellepjen. Főzd közepes lángon 40-50 percig, közben szórj hozzá cukrot, rakd hozzá a maradék petrezselymet és a bazsalikomot. Amikor a gombóc puha, könnyen beleszalad egy hegyes, éles kés, biztosan elkészült. Szedd ki a töltelékeket, majd rántsd be. Rakd a lisztet az olajhoz, és kevergesd, amíg elkezd színesedni. Öntsd fel hideg vízzel, és csorgasd a forrásban lévő paradicsomos mártáshoz. Rakd vissza a paprikát és a tölteléket, majd főzd még 10 percig.
A sűrített paradicsomot és a paradicsomlevet öntsd egy lábosba, majd pakold bele a töltött paprikákat és a gombócokat. Öntsd fel annyi vízzel, hogy mindent ellepjen. Főzd közepes lángon 40-50 percig, közben szórj hozzá cukrot, rakd hozzá a maradék petrezselymet és a bazsalikomot. Amikor a gombóc puha, könnyen beleszalad egy hegyes, éles kés, biztosan elkészült. Szedd ki a töltelékeket, majd rántsd be. Rakd a lisztet az olajhoz, és kevergesd, amíg elkezd színesedni. Öntsd fel hideg vízzel, és csorgasd a forrásban lévő paradicsomos mártáshoz. Rakd vissza a paprikát és a tölteléket, majd főzd még 10 percig.
0 Megjegyzések