A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Puha, csokis puncsgolyó: házi piskótából a legfinomabb

Talán még a kókuszgolyónál is finomabb a puncsos változat.
Ha a cukrászdákban sokszor rendelsz puncsgolyót, ideje, hogy otthon is elkészítsd. Akár maradék tészta is lehet az alapja. Ha az nincs kéznél, dobj össze gyorsan egy vizes piskótát, ami kevésbé kényes, mint a klasszikus változat. A tésztát kakaóval is feldobhatod. A csokireszelék lehet többféle: ét-, tej- vagy akár fehér csokoládé is. Lefóliázva több napig is tökéletes marad az állaga.

Hozzávalók 20 darabhoz:

A piskótához
    8 evőkanál cukor
    8 evőkanál liszt
    4 evőkanál víz
    4 db tojás
    1 csipet só

A puncsbombához
    5 dkg vaj
    5 evőkanál baracklekvár
    4 evőkanál rum
    2 evőkanál kakópor
    2 evőkanál cukor
    1 dl víz

A díszítéshez
    csokireszelék
 

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat válaszd ketté, és a fehérjéket verd kemény habbá egy csipet sóval. Kanalanként rakd hozzá a cukrot, majd egyesével a sárgákat, a vizet, végül pedig fakanállal forgasd hozzá a lisztet. Egyengesd a masszát tepsibe, és előmelegített sütőben, 160 fokon süsd meg 20-25 perc alatt. Ha szép aranybarna, és megemelkedik, szúrj bele egy hegyes kést vagy hústűt. Ha nem ragad rá piskóta, kiveheted a sütőből.

Várd meg, míg kihűl a tészta, majd morzsold egy tálba. A vízből és a cukorból kis lángon főzz szirupot. Amikor elolvad a cukor, húzd le a tűzről, és hűtsd ki. Öntsd a piskótára, add hozzá a vajat, a lekvárt, a rumot, a kakaóport. Jól gyúrd össze. Ha nem akar összeállni, tegyél még hozzá szörpöt. Formázz a masszából tetszőleges nagyságú golyókat, és forgasd meg a csokireszelékben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések