A spanyolok kedvenc nyári levese, a gazpacho sűrű, nagyon zöldséges. Mivel nem kell főzni, sok vitamin marad benne.
A könnyű, jól behűtött zöldségleves kánikulai napokon különösen jólesik. A gazpacho nagy előnye, hogy pikk-pakk összedobod. Az alapja paradicsom, de paprika és uborka is kerül bele. Érdemes előre elkészíteni, mert minél tovább áll a hűtőben, annál zamatosabb lesz. Tálaláskor kínálhatsz hozzá pirítóst.
Hozzávalók 4 személyre:
5 db közepes paradicsom
5 dl víz
2 dl paradicsomlé
2 dl olívaolaj
2 db kaliforniai paprika
2 gerezd fokhagyma
1 db lilahagyma
1 db uborka
1 teáskanál lime leve
borecet
só
bors
5 dl víz
2 dl paradicsomlé
2 dl olívaolaj
2 db kaliforniai paprika
2 gerezd fokhagyma
1 db lilahagyma
1 db uborka
1 teáskanál lime leve
borecet
só
bors
Elkészítés:
A zöldségeket alaposan mosd meg, a paradicsom héját húzd le. Ezt úgy tudod a legegyszerűbben megtenni, hogy forró vízbe dobod egy-két másodpercre. A többi zöldséggel együtt vágd kisebb darabokra. Vegyél ki keveset a díszítéshez, a többit pépesítsd botmixerrel.
Öntsd fel a paradicsomlével, a vízzel, az olívaolajjal, ízlés szerinti borecettel, rakd hozzá a lime levét, majd fűszerezd sóval, borssal. Tedd a hűtőbe legalább egy-két órára, hogy jól lehűljön, az ízek pedig összeérjenek. Tálaláskor jégkockát is dobhatsz a levesbe, és szórd a tetejére a félretett zöldségeket is.
0 Megjegyzések