Rácsos, cseresznyés pite: omlós tészta szaftos töltelékkel

Friss, zamatos, ropogós cseresznyével fantasztikus lesz a puha, édes, nagyiféle pite.
Most már végre cseresznyét is kaphatsz a piacon, vagy szedhetsz a fáról. Használd a különféle desszertekbe, hisz sütve is nagyon jó! A kevert tésztákba, a piskótákba és a pitékbe egyformán illik. Ha utóbbit a jól bevált linzertésztából készíted, fantasztikusan omlós lesz. 

Hozzávalók 16 szelethez:
35 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 db tojás
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só

A TÖLTELÉKHEZ
60 dkg cseresznye
6 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál fahéj

A TETEJÉRE
1 db tojás

Elkészítés:
A lisztet szitáld egy tálba, majd keverd össze a sütőporral és a sóval. Add hozzá a hideg vajat, és kezdd összemorzsolni. Amikor már elég morzsalékos, dolgozd hozzá a cukrot és a tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Oszd két részre, kétharmad-egyharmad arányban, formázz gombócokat, és tedd a hűtőbe legalább fél órára. 

Közben készítsd el a tölteléket. A cseresznyét alaposan mosd meg, magozd ki, csepegtesd le. Szórd meg a kétféle cukorral, a fahéjjal és az étkezési keményítővel.

A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki akkorára, mint a piteformád, és béleld is ki vele. Villával szurkáld meg néhány helyen. Egyenletesen oszd el rajta a tölteléket. A másik, kisebb tésztát is nyújtsd ki, és vágd fel csíkokra, majd fedd be vele a cseresznyét. A tetejét kend meg felvert tojással, és előmelegített sütőben, 180 fokon süsd aranybarnára 30-35 perc alatt. 

0 Megjegyzések

Hirdetés