A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Botmixeres Katkát egyre többen mondatnák le

A Brüsszelbe kijutott momentumos arról is beszélt, hogy az abortusztabletta „tök jó opció”, a védőnőknek pedig nem kellene a baba szívdobogásával traumatizálni a nőket – írja a Magyar Hírlap.
„Ha a fiatalok rendeznek egy kis ramazurit, akkor inkább vegyék be utána az abortusztablettát, minthogy elmenjenek fiatalkorú abortuszra” – hangzott el a Klubrádió 2015-ös műsorában az abortusztabletta kapcsán. Az akkor friss diplomás orvos Cseh Katalin nem csak a „botmixernek” nevezett terhes­ségmegszakítási eljáráson kacarászik.

Nagy port kavartak azok az írások, amelyek Cseh Katalinról, a Momentum Mozgalom EP-listavezetőjéről szóltak. Újra felbukkant ugyanis az orvos végzettségű momentumos politikusról egy 2015-ös, klubrádiós felvétel, amelyben a téma a családtervezés, a fogamzásgátlás, illetve az abortusz volt.

Ismeretes, a csaknem ötven perces adásban a kormányellenes aktivistaként is ténykedő műsorvezető, Papp Réka Kinga botmixeres eljárásnak nevezte a műtéti úton végzett abortuszt, amin a rezidensi éveit akkor kezdő Cseh jót kacagott, majd megfogadta, elterjeszti ezt a kifejezést a „kis köreiben”, annyira megtetszett neki. A felvételt végig hallgatva nem ez az egyetlen, minden túlzás nélkül hátborzongató kijelentés az immár brüsszeli mandátumhoz jutott politikus – és beszélgető partnere – részéről.

Papp Réka Kinga úgy vezette fel a témát – mondván, heves indulatokat vált ki a társadalomban a kérdés –, hogy ugyanerről vitatkozott korábban Puzsér Róberttel, aki „akkor még csak rádiós volt”, és nagy üvöltözésbe torkollott a beszélgetésük. Puzsér szerint ugyanis az abortusz gyilkosság – fakadt ki a műsorvezető.

Az adás vége felé mindketten megállapították, szerintük a védőnőknek nem kellene az abortuszra jelentkező anyákat azzal sokkolni, hogy gyilkosságnak nevezik a beavatkozást, illetve a bennük fejlődő baba dobogó szívéről sem kéne beszélniük, mivel ez „traumatizálja az érintett nőket”. Sőt, az abortusz előtti kötelező védőnői tanácsadáson nem kellene őket győzködni a baba megtartásáról, ezzel ugyanis a védőnők „nem tartják tiszteletben a döntésüket”.

Szóba került az abortusztabletta is, ami mellett a műsorvezető azzal érvelt, hogy „ha a fiatalok rendeznek egy kis ramazurit, akkor inkább vegyék be utána a tablettát, minthogy elmenjenek fiatalkorú abortuszra”. A kijelentésre Cseh úgy reagált, „persze, persze”, majd hosszú diskurzus kezdődött köztük arról, milyen „fantasztikus” találmány az abortusztabletta.

Mielőtt ezt idéznénk, érdemes néhány dolgot tudni a készítményről. „A gyógyszeres terhességmegszakítás a spontán vetélés mechanizmusát utánozza. Először egy tablettát kell bevenni, ami blokkolja a terhesség megmaradásához szükséges hormon hatását, azaz megszakítja a terhességet. Két nap múlva a újabb tablettát kell bevenni, ami megnyitja a méhszájat, és erős vérzéssel kiüríti a méh teljes tartalmát. A vetélés erős görcsökkel jár, nagy szükség lehet fájdalomcsillapítóra is. A vérzés ezután napokig, sőt hetekig is eltarthat. Ha a méh nem tudott teljesen kiürülni (erre az esetek tíz százalékában van példa), akkor szükség van a méh falának kaparására” – olvasható egy szakportálon. Mindezt az adásban Cseh Katalin úgy adta elő, mintha a világ legegyszerűbb dolga lenne. Két tablettát kell bevenni, nincs eszközös beavatkozás, „nem nyúlkálnak az emberben”, ezért „ez egy tök jó opció, (…) semmi gond nincsen vele”. Az itthoni bevezetés kapcsán is volt némi zavar a momentumos fejében. Azt mondta ugyanis a tablettáról, hogy azt a kilencvenes évek közepén a „Magyar Nőgyógyász Kamara is biztonságos dolognak nevezte, amit be lehetne vezetni a támogatotti körbe”. Csakhogy nőgyógyász kamara nem létezik, az ügyben pozitívan a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollé­gium foglalt állást annak idején.

Cseh Katalin a felvétellel kapcsolatban a napokban úgy védekezett, szerinte karaktergyilkosság folyik ellene. Ugyanakkor a felvételt taglaló cikkek megjelenése után petíciót indított az életvédő CitizenGo EP-képviselői mandátumának visszaadását követelve. A szervezet oldalán található kezdeményezést egy hétvége alatt több mint tízezren írták alá.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések