A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egész Európa megszenvedi a jelenlegi hőhullámot

Az elmúlt napokban tapasztalt rekkenő hőséget nemcsak itthon nehéz elviselni, hanem egész Európában.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint nemcsak ma, hanem holnap is brutális hőség várható. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Budapestre, Pest, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére másodfokú, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Fotó: MTI
Felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy az UV-B-sugárzás maximuma is elérheti a nagyon erős szintet, amely komoly veszélyt jelent a bőrünkre. Az előrejelzés szerint szerdán a legalacsonyabb hőmérséklet 16 és 22 fok között alakul, de az északi völgyekben néhány fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 35 fok között várható.
Fotó: MTI
Párizs már túllépte a 42 fokot is
Franciaországban a forróság már politikai kérdéssé vált, ugyanis Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter felelős magatartásra és szolidaritásra kért mindenkit a Franciaországot jelenleg sújtó kánikula miatt, és visszautasította az ellenzék azon vádjait, miszerint a kormány túlzásba viszi az elővigyázatossági kampányt.
Fotó: AFP
A francia meteorológiai szolgálat a francia megyék több mint felében hirdetett legmagasabb szintű hőségriadót, s jelezte, hogy június végéhez képest szokatlan intenzitású kánikula sújtja Franciaországot, amelynek csúcspontja csütörtökön és pénteken várható. Enyhébb idő csak az Atlanti-óceán partján, Bretagne-ban és Normandiában tapasztalható.
Fotó: AFP
Párizsban kedd délután a hőmérők 34 fokot mutattak, az ország keleti részén pedig a legmagasabb hőmérséklet több helyen elérte a 40-42 fokot, s éjszaka sem süllyedt 22 fok alá. Miután júniusban a leghosszabbak a nappalok, az éjszakai enyhülés alig néhány óráig tart, ami nem elégséges sem az épületek, sem az emberi szervezet felfrissülésére.
Fotó: MTI
A francia iskolákban a 16 évesek számára kötelező év végi vizsgákat csütörtökről és péntekről elhalasztja az oktatási minisztérium a jövő hétre. Az állami vasúttársaság, az SNCF csaknem félmillió ásványvizes palackot és 200 ezer ételcsomagot biztosít azon utasok számára a pályaudvarokon, akiknek késéssel vagy fennakadásokkal kell szembesülniük. Az elektronikai bolthálózatok pedig azt közölték, hogy háromszorosára növekedett az előző évhez képest a ventilátorok és a klímaberendezések iránti kereslet.
Fotó: AFP
Németországban is felkészültek az erős hőhullámra
A német szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) figyelmeztetése szerint az Ulla nevű fronttal Afrikából Németország fölé örvénylő száraz, meleg légtömegek révén napról napra nagyobb lesz a kánikula. Várhatóan ott is a mai nap lesz a hét legforróbb napja, amikor már az Északi-tenger és a Balti-tenger partján is megközelíti a 30 Celsius-fokot a napi csúcshőmérséklet, az ország nyugati részén pedig 39-40 fok is lehet.
Fotó: MTI
A hőség tartós marad, a napi csúcshőmérséklet a hét végéig rendre jóval 30 fok felett lehet. Országszerte egész héten napos, száraz idő várható, ami a több mint egy éve aszállyal sújtott északkeleti régiókban tovább fokozza az erdőtüzek veszélyét. A főváros, Berlin körül elterülő Brandenburg tartományban, Szászország és Szász-Anhalt tartomány több részén tűzgyújtási tilalom van érvényben, a DWD a legmagasabb, ötös fokozatú riasztást adta ki a térségre.
Fotó: AFP

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések