A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

5 apró titok, hogy ötven fölött is egészséges maradj

Az ötödik iksz betöltésével nem befejeződik az életed, hanem újrakezdődik! Egészen más perspektívából látod a világot, már tudod, ki vagy és mit akarsz, ráadásul több időd is akad, mivel nem a gyereknevelés foglalja le a mindennapjaidat. A következő tippek megfogadásával érdemes ilyenkor odafigyelned magadra - írja a Bien.hu.
Töltsd meg az üres fészket!

A gyerekek már kirepültek, az unokák pedig még nem jönnek? Nem csoda, ha az egy fedél alatt élés hosszú évei után magányosnak érzed magad – ne legyen hát lelkiismeret-furdalásod miatta! Egy házi kedvenc beszerzése bizonyítottan csökkenti ilyenkor a stressz- és a koleszterinszintet, ráadásul mérsékeli a depresszió kialakulásának kockázatát is. Ráadásul az is kiderült már a kutatásokból, hogy akiknek négylábú barátjuk van, ritkábban járnak orvoshoz. A gondoskodásra való hajlam gyönyörű dolog, éld ki bátran! Rengeteg gazdátlan kutya és cica várja például, hogy valaki végre örökbe fogadja.

Fedezd fel újra a testiséget!

Az idő múlásával te is változol, ami természetesen a párodról is elmondható. Ezt ne hátrányként éld meg, hiszen új és izgalmas élményeket szerezhettek! Érett fejjel sokkal fantasztikusabb lehetsz az ágyban, mint húszévesen, hiszen a tapasztalataid már lehetővé teszik, hogy tudd, mi a jó neked. Arról nem is beszélve, hogy ha a gyerekek már kirepültek, ismét a tiétek az egész lakás, ami számtalan lehetőséggel kecsegtet. A változókor bekövetkezte után a nem kívánt terhességtől sem kell tartanod, így minden eddiginél felszabadultabb lehetsz. Ne feledd azonban, hogy a nemi betegségektől védened kell magadat, ha nem monogám kapcsolatban élsz, hiszen menstruáció híján is elkaphatod őket!

Folytasd a tanulást!

Az élethosszig tartó tanulás nem holmi utópisztikus mese. Persze, nem muszáj rögtön egyetemi képzésre, mert egy friss hobbi is megteszi első lépésnek. Ismerj meg új embereket, tanulj nyelvet, vagy kezdj el játszani egy hangszeren! Az így szerzett tapasztalatok révén összeköttetések alakulnak ki az agysejtjeid között, így megelőzheted a szellemi hanyatlást – akár évtizedek múltán is ragyogó elmével tündökölhetsz. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen élmények segítenek a kiegyensúlyozott hangulat megőrzésében, aminek révén kevésbé leszel hajlamos az idő múlása miatti kesergésre. Neked van valami jó tipped arra, hogy mi lehet a hétköznapokban „a bölcsek köve”?

Védd az ízületeidet!

Az idő vasfoga nem feltétlenül kell, hogy hintaszékben kötögetést jelentsen. Amennyiben egészségesek az ízületeid, vagy van némi károsodás, ám az orvosod jóváhagyta a mozgást, semmi sem indokolja, hogy felhagyj a futással, a biciklizéssel, az úszással, a tornával vagy bármi mással! Jó, ha tudod, hogy a megfelelő mennyiségű és technikával végzett kocogás még erősíti is az ízületeket, így minimálisra csökkentheted a fájdalmas porckopás veszélyét. Ha ez számodra túlzott igénybevételt jelentene, egyszerűen sétálj napi fél-egy órát, mert azzal is hihetetlenül nagy szívességet teszel a testednek és a szellemednek! A lényeg, hogy valamilyen aktivitással felpezsdítsd egy kicsit a vérkeringésed.

Egyél egészséges zsírokat!

Ezerszer hallhattad már, hogy a telített zsírsavak ártanak a szívednek és az érrendszerednek, ráadásul csökkentik a koncentrációs képességed. A zsíros vörös húsok meg a vaj helyett válassz inkább természetes olajokban gazdag halfajtákat, magvakat és olívaolajat, hiszen ezek tele vannak olyan vegyületekkel, amelyek növelik a HDL – azaz magas sűrűségű, jótékony – koleszterin szintjét a véredben, így könnyebben távoznak azok a zsírok, amikre semmi szükséged. A telítetlen zsírsavak egyik csoportjának az omega-3-aknak különösen kiemelkedő szerepük van a vérnyomásod és az idegrendszered karbantartásában, tehát mindenképpen érdemes hetente legalább kétszer halat enned!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések