A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tőzsde - Nagy veszteséggel zárt Európa

Negatív kezdés után nagy veszteséggel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
Az európai kereskedési idő végén a Stoxx 600 páneurópai index 1,03 százalék veszteséget mutatott, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,07 százalékkal gyengült.

Londonban bankszünnap miatt hétfőn zárva voltak az értékpapírpiacok. Frankfurtban 0,97 százalékkal csökkent zárásra a DAX index, a párizsi CAC-40 index 1,09 százalékkal gyengült. Napközben mindkét index két százalékot meghaladó veszteségben is járt. Madridban 0,64 százalékot, Milánóban 1,47 százalékot veszített értékéből zárásra a vezető tőzsdeindex.

Hétfőn világszerte az amerikai-kínai kereskedelmi viszály valószínű elmérgesedésére irányult a befektetői figyelem. Donald Trump amerikai elnök egy vasárnapi Twitter üzenetben annak a szándékának adott hangot, hogy a kereskedelmi tárgyalások vontatott előrehaladása miatt május 10-én 200 milliárd dollár értékű kínai áruimport vámtételét 10 százalékról 25 százalékra emeli. Kilátásba helyezte egyúttal, hogy következő lépésként további 325 milliárd dollárnyi kínai import vámját emeli meg szintén 25 százalékra.

Az ázsiai piacok nagy veszteséggel zártak hétfőn, Európában és Amerikában pedig a tőzsdeindex csökkenésével indult a kereskedés. 

Az európai kereskedésben az amerikai-kínai kereskedelmi hírek miatt autóipari papírok sodródtak a legnagyobb vesztesek közé, az ágazati index több mint három százalékkal gyengült. Nagy veszteség érte a félvezető ágazatot is, a Diealog Semiconductor és az Infineon részvények egyaránt több mint három és fél százalékot veszítettek. A nehézipari és energiaipari részvények is nagyot gyengültek, a BASF hat százalékkal, az RWE öt százalékkal, a ThyssenKrupp négy százalékkal, a Continental három százalékkal. 

Az árfolyamok általános csökkenéséhez ugyanakkor hozzájárultak az európai gazdasági teljesítmény növekedési ütemének mérséklődéséről publikált adatok is. Az IHS Markit gazdasági adatszolgáltató hétfőn közölt végleges adatai szerint a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) 51,5 pontra csökkent áprilisban az előző havi 51,6 pontról. 

Az olajár stabilizálódott hétfőn az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek várható éleződését követően elszenvedett veszteség után. Az európai kereskedési idő végére a Brent nyersolaj ára már alig mutatott csökkenést, hordónként 70,84 dolláron 0,01 százalékos veszteséget mutatott, az amerikai WTI ára még 0,21 százalékkal állt mínuszban 61,81 dolláron. 

Az euró árfolyama 0,04 százalékkal 1,1196 dollárra csökkent, az arany ára 0,04 százalékkal unciánként 1280,85 dollárra ment le.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések