A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Régimódi, epres, rebarbarás pite: igazán omlós lesz a tészta

Nem a megszokott, de nagyon ütős párosítás! Epres-rebarbarás pitét már a nagyi is sütött, azóta sem változott a recept.
Csak egy jó tésztarecept kell hozzá, és a piték a végtelenségig variálhatók. Így rácsozhatod is, egyáltalán nem túl bonyolult. Ha kezdő vagy, akkor is viszonylag könnyen meg tudod sütni. A kicsit fanyar, savanykás rebarbarás töltelék mennyei, főleg eperrel megbolondítva. A különleges, kissé háttérbe szorult növény remek vitaminforrás, méregtelenítő, és alig tartalmaz kalóriát. Könnyű megszeretni, és a sütikbe is isteni.

Hozzávalók 16 személyre:
A TÉSZTÁHOZ
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 db tojás
1 evőkanál hideg víz
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor

A TÖLTELÉKHEZ
20 dkg rebarbara
20 dkg eper
15 dkg cukor
0.5 db citrom
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 csomag vaníliás cukor

A TETEJÉRE
1 db tojás

Elkészítés:
A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a kétféle cukrot és a sütőport. Tedd hozzá a vajat, és kezdd összemorzsolni. Amikor már elég morzsalékos, mehet hozzá a tojás, és gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Ha szükséges, rakj még hozzá egy-két evőkanál hideg vizet. A tésztát vedd ki, oszd el kétharmad-egyharmad arányban. Csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe legalább fél órára.

Közben készítsd el a tölteléket. A rebarbarát alaposan tisztítsd meg, és vágd két centis darabokra. Rakd egy lábosba, add hozzá a cukor felét, a fahéjat, a szegfűszeget és a citromlevet, majd kis lángon főzd puhára pár perc alatt. Az epret csumázd le, mosd meg, és szeleteld fel. 

Pihentetést követően a nagyobb tésztát nyújtsd ki lisztezett felületen, és igazgasd egy vajjal kikent, liszttel megszórt tortaformába. Villával szurkáld meg néhány helyen. Egyengesd rá az epret, a leszűrt rebarbarát, szórd meg a vaníliás cukorral és a maradék cukorral. A kisebb tésztát is nyújtsd ki, késsel vágj belőle egy centi széles csíkokat, és fedd be vele a tésztát.  Kend meg villával felvert tojással, és előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg 25 perc alatt. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések