Hirdessen itt

Együttműködési megállapodást kötött a CEU és a TUM

Együttműködési megállapodást kötött a Közép-európai Egyetem (CEU) és a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) kedden.
A megállapodásról a CEU az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában hangsúlyozza, a széles körű tudományos kooperáció, a TUM budapesti együttműködésére vonatkozó bajorországi ajánlat feltétele, hogy a CEU továbbra is amerikai diplomákat adhasson ki Budapesten.

Közleményük szerint a TUM delegációja Wolfgang A. Herrmann elnök vezetésével kedden látogatást tett a budapesti CEU-n, ahol Michael Ignatieff-fel, a CEU rektorával megállapodást írt alá a két egyetem együttműködéséről.

A megállapodás három új, a TUM és a CEU által együtt meghirdetendő nemzetközi professzori pozícióról szól a politikatudomány, a műszaki tudományok és a társadalomtudományok területén, valamint kitér több további közös tevékenységre, például közös szemináriumok, workshopok és nyári egyetemek szervezésére, német és amerikai akkreditációjú oklevelet, illetve diplomát eredményező oktatási programok létrehozására, valamint diákoknak, oktatóknak és munkavállalóknak meghirdetendő csereprogramok elindítására.

A megállapodásról szóló tájékoztatásban kiemelik, a felek egyetértenek abban: a bajorországi ajánlat feltétele az, hogy "a CEU amerikai diplomákat kiadó egyetemként szabadon működhessen Magyarországon". Ennek alapján mindkét fél arra kéri Magyarország kormányát: "biztosítsa a CEU-nak azokat a jogi garanciákat, amelyek lehetővé teszik, hogy közösen megnyithassák a magyar és bajor tudományos és egyetemi együttműködés ezen új fejezetét" - olvasható a közleményben.

Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese tudatta: a bajor fél - a tartomány és a finanszírozásban szintén szerepet vállaló BMW - úgy gondolja, komoly forrásokat áldoz a CEU oktatásának támogatására, és abban bízik, hogy ezzel érdekeltté teheti a magyar kormányt abban, hogy amerikai diplomát kiadó felsőoktatási intézményként ismerje el a CEU-t. 

A rektorhelyettes közölte: ha ebben sikerülne megállapodni, azon a magyar felsőoktatás, a magyar társadalom és a CEU is nyerne. 

A felsőoktatási törvény 2017 áprilisában elfogadott módosítása szerint akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A külföldi felsőoktatási intézménynek a székhely szerinti országban működő, államilag elismert felsőoktatási intézménynek kell lennie. Az itt folytatni kívánt képzésnek és oklevélnek államilag elismert felsőfokú fokozatot adó képzésnek kell minősülnie.

A CEU tavaly decemberben jelezte: minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében. Kiemelték: a CEU mindent megtett, hogy megfeleljen a magyar törvényeknek, felsőoktatási képzést indítottak az Egyesült Államokban, amelyet az amerikai hatóságok regisztráltak és jóváhagytak. Ennek ellenére a magyar hatóságok jelezték, hogy nem fogják aláírni azt a megállapodást, amelyet több mint egy évvel ezelőtt véglegesítettek New York állammal, és amely hosszú távon elismerné és biztosítaná a CEU budapesti működését - közölték.

A CEU jövőjéért Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője is közbenjárt. Márciusi látogatásakor a Fidesz néppárti tagságával összefüggésben fontos problémának nevezte a Közép-európai Egyetem ügyét. Azt mondta, olyan lehetőséget keresnek, amely garantálja: Budapesten a jövőben is hozzá lehet majd jutni amerikai diplomához. Közölte: ezért tárgyalt a Müncheni Műszaki Egyetemmel, a BMW-vel és amerikai egyetemekkel, hogy új tanszékek finanszírozásával Budapesten maradhasson a CEU.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések