Az NVI tevékenységét megfigyelőket vett nyilvántartásba az NVB

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) tevékenységét nyomon követő újabb öt megfigyelőt vett nyilvántartásba keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), valamennyiüket a Fidesz-KDNP delegálta.
Az NVB a múlt héten már nyilvántartásba vett öt megfigyelőt, őket a Jobbik jelentette be.

A megfigyelők egyebek mellett személyesen figyelhetik majd a levélszavazatok feldolgozását.

A választási eljárási törvény szerint az EP-választáson listát állító jelölőszervezetek legfeljebb öt ilyen megfigyelőt bízhatnak meg; feladatuk egyebek mellett a szavazatszámlálás törvényességének ellenőrzése.

Megfigyelőket az NVB-nél május 16-áig lehet bejelenteni. A nyilvántartásba vett megfigyelő jelen lehet az iroda munkájánál, de nem befolyásolhatja és nem zavarhatja.

Az NVB ülésén az EP-választásra nyilvántartásba vették az első külképviseleti megfigyelőket is; mindannyiukat a Fidesz-KDNP jelentette be.

A választási eljárási törvény szerint a listát állító pártok külképviseletenként két-két megfigyelőt bízhatnak meg. A közös jelöltet állító jelölőszervezetek együttesen jogosultak két megfigyelő megbízására. Külképviseleti megfigyelő csak választójoggal rendelkező magyar állampolgár lehet.

Külképviseleti megfigyelőt az NVB-nél ugyancsak május 16-áig lehet bejelenteni.

A megfigyelők figyelemmel kísérhetik a külképviseleti választási iroda munkáját, valamint a szavazás menetét. A szavazás befejezéséről kiállított jegyzőkönyvben rögzíthetik észrevételeiket, és kifogást nyújthatnak be.

A választópolgárok az EP-választáson 95 ország 134 külképviseletén adhatják le voksukat, tehát ennyi külképviseletre jelenthetnek be megfigyelőt a pártok. 

A 2014-es EP-választásra egyetlen külképviseleti megfigyelőt sem jelentettek be.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések