A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tőzsde - Mínuszban zártak a főbb európai piacok

Jelentős mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
A londoni FTSE100 index 1,70 százalékos, a frankfurti DAX-30 1,57 százalékos mínusszal, a párizsi CAC-40 mutató pedig 1,60 százalékos csökkenéssel fejezte be a napot.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 1,81 százalékos mínusszal zárta a kereskedést. 

Kedden az előző naphoz hasonlóan az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusok eszkalálódása miatti aggodalmak fogták vissza a befektetői kockázatvállalási hajlandóságot. Emellett negyedéves vállalati beszámolók is befolyásolták az árfolyamok alakulását. Az is rontott a hangulaton, hogy az Európai Bizottság kedden közzétett tavaszi gazdasági előrejelzése szerint Európa gazdasági növekedése, noha mérsékeltebb ütemben, de idén is folytatódik, azonban a vártnál tartósabbnak bizonyulhat a világszerte bevezetett protekcionista intézkedések kockázata és a világ GDP-növekedésének jelenlegi lassulása, különösen, ha a növekedés Kínában elmarad a várakozásoktól. A jelentés szerint Európában a kockázatok közé tartozik a megállapodás nélküli Brexit is.

Az európai nagyvállalatok között a nap egyik vesztese a német BMW autógyártó konszern volt, részvénye 2,4 százalékos veszteséggel zárt annak folytán, hogy jelentős eredménycsökkenést könyvelt el az első negyedévben a vállalat személygépkocsi üzletága a várható uniós kartellbírságra elkülönített milliárdos összeg miatt. A világ legnagyobb sörgyártója, a belga székhelyű Anheuser-Busch InBev is több mint 2,3 százalékos mínusszal zárta a kereskedést, miután első negyedéves profitja a várakozásoknál némileg szerényebb mértékben nőtt. A keddi kereskedés vesztese ágazati szinten a bankszektor volt.

Az európai tőzsdezárás után a New York-i tőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 1,45 százalék, a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index 1,34 százalék mínuszban volt, a technológiai papírok Nasdaq Composite mutatója pedig 1,47 százalék csökkenést jelzett.

Az európai tőzsdezárás után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 80 cent (1,12 százalék) mínusszal, 70,44 dolláron állt. 

Az arany unciánkénti ára 0,14 százalékkal, 1,75 dollárral 1285,55 dollárra emelkedett.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1173 dollárt adtak a délután fél négykor jegyzett 1,1184 dollár után.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések