Hirdessen itt

A technológiai forradalom a pénzügyi rendszereket is átalakítja

A technológiai forradalom a pénzügyi rendszereket is átalakítja, a következő évek változásait várhatóan a fenntarthatósághoz kapcsolódó kihívások határozzák meg - mondta az Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) hétfői rendezvényén, a Fenntarthatósági finanszírozási konstrukciók a 21. században című szakmai fórumon. 
Virág Barnabás a technológiai átalakulások közül kiemelte a hagyományos fizetést felváltó digitális megoldásokat, valamint a bankok hagyományos szerepeit megkérdőjelező technológiai cégek megjelenését. A változási folyamat felértékeli a zöld beruházásokat, a zöld energiát, a zöld pénzügyi termékeket, és hamarosan fölvetheti azt a kérdést is, hogy mi tekinthető majd pénznek a következő évtizedekben - tette hozzá.

Úgy vélte, a pénzügyi közvetítés új ágazataiba Magyarországnak érdemes minél korábban bekapcsolódnia, és meg kell találni a választ a következő időszak nagy kérdésére, a technológiai átállás finanszírozási megoldására. Mint mondta, a változások nyomán átalakul a hitelezés, és kiemelte a fizikai fedezet nélküli technológiák jelentőségét is.
Virág Barnabás úgy látja, hogy Magyarország a változásokat kedvező helyzetből várhatja, tekintettel az európai viszonylatban is kiemelkedő gazdasági növekedésre. A pénzügyi rendszernek ugyanakkor - mint mondta - nem elég csupán technológiai kihívásoknak megfelelnie, egy esetleges gazdasági válság esetén is helyt kell állnia. 

Az eddigi intézkedések közül a vállalati hitelezés fejlesztését sikeresnek ítélte, de megjegyezte, hogy európai összevetésben alacsony a tőzsdei kapitalizáció, vagy a nem pénzügyi vállalatok GDP-arányos kötvényállománya Magyarországon. A pénzügyi közvetítők versenyképességét, a bankrendszer hatékonyságát javítva tehát nyílhatnának még új felzárkózási lehetőségek - jelezte.

A 125 éves Magyar Közgazdasági Társaság hétfői rendezvénye az MNB 330 pontos versenyképességi csomagjának pénz- és tőkepiacokat érintő javaslataihoz kapcsolódott. A februárban közzétett programot a jegybank a fenntartható felzárkózás érdekében készítette.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések