Hirdessen itt

Tarka, kelt tésztás kuglóf a húsvéti asztalra, régi családi recept szerint

A levegős, finom, puha kuglóffal mindenkit elkápráztathatsz. Kakaóval megbolondítva még finomabb.
A pihe-puha, dekoratív, foszlós kuglóf az ünnepek nagy kedvence. Ha van időd, érdemes a kelt tésztás változatot készíteni. Dobd fel kicsit, szórj a felébe kakaót, a másik felébe pedig mazsolát is rakhatsz! Néhány kreatív ötlettel igazán alkalomhoz illővé teheted. Díszítheted csoki- vagy marcipántojással, de mázzal is feldobhatod. 

Hozzávalók 16 szelethez:
50 dkg finomliszt
15 dkg vaj
15 dkg cukor
3 dkg élesztő
3 dl tej
5 db tojás
1 csipet só
2 evőkanál kakaópor
citromhéj

Elkészítés:
A lisztet szitáld át, a felét keverd össze két evőkanál cukorral, másfél deci langyos tejjel, majd morzsold hozzá az élesztőt. Takard le, és pihentesd negyed órát. Utána add hozzá a többi lisztet, a maradék tejet és cukrot, a tojásokat, az olvasztott, de szoba-hőmérsékletű vajat, a sót, a citromhéjat. Dagaszd addig, míg hólyagos nem lesz, és el nem válik az edénytől. Bátran bevetheted a gépet is, nem fáradsz el annyira. 

Felezd el a tésztát, és az egyikhez dolgozd hozzá a kakaót. Formázz két gombócot, és keleszd körülbelül egy óra alatt a duplájára. Pihentetést követően a tésztákat sodord rudakká, csavard össze, és tedd vajjal kikent, liszttel megszórt kuglófformába. Úgy is készítheted, hogy a két, bejgliszerűen feltekert tésztát egymásra rakod. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd 50 percig. Félidőben takard le fóliával, hogy ne barnuljon meg nagyon. Hagyd a formában kihűlni, majd porcukorral megszórva kínáld.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések