A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Krémes, citrusos nápolyi süti: az olaszok húsvétra mindig elkészítik

A pastiera napoletana, vagyis a citrusos nápolyi süti ugyanúgy hozzátartozik az olaszoknál a húsvéthoz, mint nálunk a kalács.
A citrusos nápolyi süti ránézésre nagyon hasonlít a rizskochra vagy a túrós pitére, de kicsit tovább tart elkészíteni. Jellegzetessége, hogy búza és ricotta is kerül a sütibe. A legenda szerint egy apáca készítette először. Húsvét körül minden olasz pékségben kapható, de nagycsütörtökön vagy nagypénteken sokan otthon is elkészítik. A süti édességét a töltelékbe kerülő citrusok ellensúlyozzák. Ha tudsz, mindenképpen tegyél bele két evőkanál narancsvirágvizet. 

Hozzávalók 12 személyre:
A TÉSZTÁHOZ
25 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg cukor
2 evőkanál víz
1 db tojás

A TÖLTELÉKHEZ
35 dkg tönkölybúza
35 dkg ricotta
12 dkg cukor
2.5 dl tej
3 dkg vaj
2 db tojás
2 db tojássárgája
4 dkg kandírozott narancs
4 dkg kandírozott citrom
1 csomag vaníliás cukor
2 teáskanál narancslé
1 mokkáskanál fahéj


Elkészítés:
A búzát a süti készítése előtti napon alaposan mosd meg, áztasd annyi vízbe, hogy teljesen ellepje a szemeket. Másnap rakd a búzát egy lábosba, öntsd fel két és fél deci tejjel, és annyi vízzel, hogy mindent jól ellepjen. Dobj hozzá két evőkanál cukrot és egy csipet sót. Kis lángon főzd puhára körülbelül egy óra alatt. Akkor jó, ha a szemek szétnyílnak, a búza pedig puha. Ezt követően húzd le a tűzről, tedd át szűrőbe vagy textilkendőbe, csepegtesd le jól, és hagyd teljesen kihűlni.

A tésztához a lisztet és a cukrot rakd egy tálba, tedd hozzá a vajat, és morzsold össze. Ha elég morzsalékos, add hozzá a tojást, és kicsit később a hideg vizet is. Dolgozd össze, akkor jó, ha sima és rugalmas a tészta. Csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe egy órára. 

Közben készítsd el a tölteléket. Rakd a tojásokat egy tálba, és a kétféle cukorral keverd krémesre, szinte fehéredésig. Add hozzá a ricottát, a tojások sárgáját, a narancs levét vagy a narancsvirágvizet, az olvasztott vajat és a megfőtt, lecsepegtetett búzát. Ízesítsd kandírozott gyümölcsökkel és fahéjjal, majd dolgozd jól össze. Végül forgasd hozzá a kemény habbá vert tojásfehérjét. Egy piteformát kenj ki vajjal, és szórj meg liszttel. Egyengesd bele a tészta kétharmadát úgy, hogy legyen pereme is. Kanalazd rá a tölteléket, és simítsd el. A tetejét fedd be a maradék tésztával. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg körülbelül egy óra alatt. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések