A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Iohannis a román igazságszolgáltatás elleni "ostrom" fokozásának tartja a kormányfő által kért minisztercserét

Klaus Iohannis román államfő szerint a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) az igazságszolgáltatás elleni "ostromát" akarja fokozni az újabb kormányátalakítással, éppen akkor, amikor ő népszavazást hirdetett, hogy a választók kifejezhessék véleményüket a igazságszolgáltatás elleni PSD-s támadásokról.
A kormánypártot rendszeresen bíráló jobboldali elnök egy csütörtöki rendezvényen reagált arra, hogy Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök szerdán három miniszter, köztük az igazságügyi tárca vezetője lecserélését kezdeményezte.

Az államfő hozzátette: nem várhatják tőle, hogy a következmények felmérése nélkül azonnal ellenjegyezni a miniszterelnök által javasolt kormányátalakítást, ezért csak jövő hét elején hoz döntést az ügyben.

A PSD végrehajtó bizottsága szerdai ülésén döntött arról, hogy lecseréli a büntetőjogi reform véglegesítésével szerintük késlekedő Tudorel Toader igazságügyi minisztert és a kormány másik két tagját, akik befutó helyen szerepelnek a PSD európai parlamenti jelöltlistáján. A pártvezetés javaslata alapján a miniszterelnök Eugen Nicoliceat, a képviselőház szabályzatfelügyelő bizottságának elnökét jelölte az igazságügyi miniszteri posztra.

A kormánypártnak tartalékmegoldása is van arra az esetre, ha Iohannis ismét hónapokig tartó politikai csatározássá próbálja változtatni a kormányátalakítást, ahogyan legutóbb tette. A párt vezetőségi üléséről kiszivárgott hírek szerint, ha jövő hét közepéig nem lesz váltás az igazságügyi tárca élén, Dancila a kormány szerkezetének átalakításához és megújuló névsorához jövő csütörtökön bizalmi szavazást kér a parlamenttől.

Egy megváltozott szerkezetű, vagy politikai összetételű kormányt már nem az államfőnek, hanem a parlamentnek kell beiktatnia, mert az már nem korátalakításnak, hanem egy új kormánynak minősül. Ilyen esetben az államfőnek már csak protokolláris szerepe van, amikor az új miniszterek leteszik előtte a hivatali esküt.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések